Desi cei mai multi asociaza Feteasca cu un vin simplu, autentic romanesc, deoarece este prezent in foarte multe locuri, mai ales in preajma preparatelor traditionale, acest vin este unul de-a dreptul complex. Este un vin premiat la nivel national si international, ce a facut si inca face furori in randul degustatorilor de vinuri si nu numai. Despre acest soi de vin deosebit si care sunt secretele sale vom discuta pe larg in randurile de mai jos, pe care te invitam sa le citesti!
Cand spunem Feteasca, cuprindem o varietate destul de mare de tipuri de struguri, cateva dintre cele mai cunoscute astfel de soiuri sunt: Feteasca Neagra, Feteasca Alba, Feteasca Regala etc. Feteasca este un vin romanesc, ce a fost mentionat pentru prima data in secolul XIX, in zona Iasului. Unii experti sustin ca de fapt este un vin ce exista inca din timpul dacilor, insa nu exista dovezi in acest sens. In urma unor analize pentru a se descoperi care sunt originile acestui vin, cercetatorii au descoperit ca nu are legaturi comune cu alte soiuri romanesti, fiind un soi destul de vechi, este posibil sa provina de fapt din vita de vie salbatica.
Cum sa asortezi mancarea cu diversele tipuri de Feteasca
In functie de ce alegi sa mananci poti alege si un vin din categoria Feteasca care sa se potriveasca perfect. Iata cateva exemple:
- Feteasca Neagra se potriveste de minune cu carnuri precum cea de miel, porc, vita, vanat, carne de porc si altele de acest tip, dar si diverse branzeturi, paste cu sos alb etc.
- Feteasca Regala are la randul sau caracteristicile sale ce o fac speciala. In ceea ce priveste mancarea, aceasta merge de minune cu pestele, mancarea de varza cu afumatura, carne rosie, deserturi cu ciocolata, sushi, preparate din fructe de mare etc.
- Feteasca Alba merge de minune cu preparate din peste si fructe de mare, preparate precum pilaful si ciulamaua, fructe de mare, pieptul de rata si curcan afumat, deserturi, branzeturi, carnea slaba in general, salate si mancaruri usoare, aperitive etc.
Pentru a-ti fi insa mult mai usor sa te decizi cand vine vorba de asocierea unui vin la un anumit fel de mancare, ia in calcul regulile de mai jos:
- Gusturile opuse se completeaza. Astfel, vinurile dulci sunt intotdeauna potrivite pentru mancarurile acre sau cele sarate.
- Carnea rosie se potriveste cu vinurile rosii, asa cum este si Feteasca Neagra, iar carnea albă, salatele si preparatele ușoare se potrivesc cu vinurile albe.
- Temperatura si anotimp sunt factori dupa care sa te ghidezi cand vine vorba de vin. Iarna se servesc predominant vinuri rosii, vinuri mai corpolente, iar in sezonul cald sunt predominante vinurile albe si cele rosé.
- Mancarurile grele se potrivesc cu vinuri mai corpolente, iar cele usoare cu vinuri usoare.
- Deserturile se asorteaza intotdeauna cu un vin dulce.
- La paste alegem intotdeauna un vin alb.
- In cazul in care un preparat a fost gatit cu vin, la masa se va servi acelasi tip de vin, intotdeauna.
Astfel, Feteasca are o mulțime de calitati, iar diversitatea acestui soi iti permite sa il alegi in ceea ce priveste o multime de tipuri de mancaruri, alegand un astfel de vin cu siguranta ca nu vei da gres! Cu o istorie destul de misterioasa in spate, vinurile din soiul Feteasca nu ezita sa ne surprinda in continuare si sa castige in continuare premii care mai de care mai valoroase pentru industria vinului romanesc. Feteasca, sub toate formele ei, este un vin ce merita, in adevăratul sens al cuvantului, sa fie apreciat si degustat asa cum se cuvine.