Febra Q a ajuns în România. Unde s-a înregistrat primul caz. Simptomele care trebuie să te trimită urgent la medic

O femeie ce locuiește lângă un saivan cu oi din comuna Oșorhei, județul Bihor, a fost diagnosticată cu infecție cu febra Q, o boală ce se transmite de la animalele domestice.

După ce s-a dus la spital, medicii au confirmat că este vorba despre o zoonoză, așa că au anunțat Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor să desfășoare o anchetă la ferma bănuită ca fiind focarul infecției.

„Este vorba despre o pacientă în vârstă de 51 de ani, care a avut simptome respiratorii asemănătoare gripei și pneumoniei. S-a prezentat la ambulatoriul secției de Boli Infecțioase a Spitalului Județean, unde i s-a pus diagnosticul de febră Q pe bază clinică, având tuse persistentă și dificultăți de respirație. Analizele făcute ulterior au confirmat, ieri, diagnosticul clinic, prin creșterea parametrului IgM și IgG, adică a nivelului imunoglobulinei M și G. În prezent, starea pacientei este bună și a și fost externată”, a declarat directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Bihor, dr. Daniela Rahotă.

Medicul a precizat că febra Q este o zoonoză, adică este o boală transmisă de animale domestice, cum ar fi oile, bovinele sau caprele. Agentul patogen este bacteria Coxiella Burnetti, și pătrunde în organismul gazdă prin inhalarea de aer contaminat.

De interes:  Într-o alta viața – Banat FM

„Pacienta a spus că locuiește în apropierea unei ferme care are și un saivan de oi, așa că am anunțat DSVSA să facă o verificare la fața locului”, a mai spus directoarea DSP Bihor.

Șeful Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bihor, dr. Remus Moțoc, a confirmat că există suspiciunea că saivanul din Oșorhei este focarul zoonozei și că în acest moment ancheta este în curs de desfășurare.

„Colegii s-au deplasat la fața locului și au prelevat probe, pentru că a fost deschisă o anchetă epidemiologică. Atunci când aceasta va fi finalizată, o să putem comunica rezultatul”, a spus dr. Moțoc.

Persoanele susceptibile de infectarea cu Coxiella Burnetii, febra Q, sunt, de regulă, persoanele care lucrează în sectorul zootehnic, ce inhalează aerul contaminat, sau persoanele care consumă alimente contaminate. Din păcate, bacteria tolerează și condițiile mai vitrege legate de presiune, temperaturi ridicate sau lumină ultravioletă, fiind rezistentă chiar și la substanțe dezinfectante.

Boala este tratată cu antibiotice, însă doar după confirmarea certă a diagnosticului și la prescripția medicului specialist. Pentru persoanele cu sistem imunitar slăbit sau cu probleme respiratorii și cardiace această boală este periculoasă, putând dăuna plămânilor, inimii și ficatului, scrie agrointel.ro

De interes:  Patronul firmei care a făcut deratizarea în blocul morții de la Timișoara, eliberat din arest

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.