Amendă usturătoare pentru șoferii care stropesc pietonii când plouă

Un gest necugetat le poate aduce șoferilor o amendă uriașă. Este vorba despre stropitul pietonilor cu apă. Foarte mulți români obișnuiesc să facă acest lucru, când afară este vreme rea. Însă, puțini știu că, cei care comit acest gest pot fi sancționați și chiar puși în situația de a face muncă în serviciul comunității. 

Greșeala care poate costa scump

Când plouă, foarte mulți oameni preferă să meargă cu mașina acolo unde au nevoie. În schimb, sunt și pietoni care nu țin cont de vreme și merg pe jos. Șoferii trebuie să aibă grijă să nu-i stropească pe aceștia. În caz contrar, conductorii auto se pot alege cu o amendă usturătoare.

Potrivit legii, pietonul care a fost stropit se poate adresa celei mai apropiate secții de poliție pentru a-i denunța pe șoferii care fac acest gest. Pe lângă numărul de înmatriculare al mașinii, șoferul trebuie să rețină și locul în care a fost stropit. De asemenea, acesta poate fi însoțit de martorii care au asistat la incident. Aceștia pot confirma spusele pietonului. Astfel, oamenii legii nu vor sta pe gânduri și îl vor sancționa pe vinovat. Dacă în zonă se află un echipaj de la Poliția Rutieră, aceștia îl pot opri și sancționa pe șofer.

De interes:  Timișorenii abonați la Colterm rămân fără apă caldă

Ce riscă șoferii care stropesc pietonii?

Șoferii care comit o astfel de faptă se pot alege cu o amendă usturătoare. Legislația în vigoare menționează că acest gest al șoferilor poate fi calificat drept deteriorarea bunurilor personale. Pentru această faptele, sumele pornesc de la 1.500 de lei si pot ajunge la 3.000 de lei, fiind prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni rutiere.

Pe lângă amenda primită, șoferul riscă să presteze muncă neplătită în folosul comunității pentru un interval cuprins între 20 și 40 de ore. Însă, de cele mai multe ori, pietonii refuză să depună plângere.

La momentul actual, punctul de amendă reprezintă 10% din salariul minim brut pe economie. Potrivit OUG nr. 1/2020 privind unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 11 din 09 ianuarie 2020, punctul de amenda a fost inghetat la nivelul de 145 de lei

Clasele de sanctiuni
– clasa I: 2/3 puncte-amenda;
– clasa a II-a: 4/5 puncte-amenda;
– clasa a III-a: 6-8 puncte-amenda;
– clasa a IV-a: 9- 20 de puncte-amenda;
– clasa a V-a: 21- 100 de puncte-amenda.

De interes:  Dolarul american, mai scump ca euro. Care vor fi efectele asupra economiei Românești

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.