Este aerul conditionat periculos pentru sanatate?

Aparatul de aer conditionat este prezent in foarte multe case, magazine sau cladiri de birouri. Pe timp de vara, este aproape imposibil sa nu fii expus aerului rece oferit de acesta, ceea ce ridica o intrebare importanta: este aerul conditionat periculos pentru sanatate?

Raspunsul este destul de complex si are atat argumente pro, cat si arcumente contra acestui aparat care raceste aerul. Daca optezi pentru aparate de aer conditionat Daikin sau Gree, gandite pentru eficienta maxima si tii cont de cateva reguli de utilizare si de intretinere, impactul negativ al aerului ar trebui sa fie aproape inexistent. Daca ai un aparat mai vechi insa, s-ar putea sa resimti anumite efecte negative.

Argumente pro aer conditionat

Unul dintre cele mai evidente argumente pro aerul conditionat este confortul termic pe care il ofera in zilele toride de vara.

Utilizarea aparatelor de aer conditionat poate ajuta si la reducerea riscului de dezhidratare, deoarece racirea ambientala diminueaza transpiratia excesiva, care poate duce la pierderea de apa si electroliti.

De interes:  Ce beneficii aduce proteina din zer

Multe aparate de aer conditionat moderne sunt echipate cu filtre de aer care pot ajuta la indepartarea particulelor de praf, alergenilor si poluantilor din aerul interior, imbunatatind astfel calitatea aerului si reducand riscurile pentru sanatate. De fapt, niste filtre bune reusesc chiar sa aduca un plus pentru calitatea aerului.

Argumente contra aerului conditionat

Unul dintre principalele argumente impotriva aerului conditionat este riscul de racire excesiva a organismului. Trecerea brusca de la o temperatura ridicata la una foarte scazuta poate duce la socuri termice si poate afecta sanatatea cardiovasculara.

Aparatele de aer conditionat pot usca aerul interior, ceea ce poate duce la uscarea pielii si a mucoaselor, cauzand disconfort, in special pentru persoanele cu probleme respiratorii.

De asemenea, filtrele de aer pot acumula bacterii si alti agenti patogeni daca nu sunt intretinute corect. Acest lucru poate creste riscul de infectii respiratorii sau alergii pentru cei din incapere.

Exista si alte modalitati prin care aerul conditionat poate pune in pericol sanatatea oamenilor:

  • Temperatura scazuta si lipsa de igiena a aparatului de aer conditionat pot imbolnavi o persoana. Aparatul de aer conditionat poate provoca disconfort si simptome precum scurgeri nazale si uscaciune a mucoasei nazale si bucale, in special in lipsa functiei de umidificare.
  • Calitatea aerului din interior poate fi afectata de componente toxice invizibile cu ochiul liber, care pot contribui la aparitia acestor simptome.
  • Aparatul de aer conditionat poate dezvolta mucegai. Mucegaiul este o amenintare pentru calitatea aerului din interior, iar spori de mucegai pot fi daunatori pentru sanatatea umana, in special pentru cei mai vulnerabili, cum ar fi sugarii, copiii, femeile insarcinate si persoanele in varsta. Mucegaiul poate fi dificil de identificat si indepartat din interiorul aparatului de aer conditionat, ceea ce poate contribui la raspandirea bacteriilor si sporilor de mucegai in aer.
De interes:  Din poartă în poartă, mai des! Programul de colectarea selectivă a deșeurilor se modifică

Pentru a preveni aceste probleme, se recomanda aerisirea regulata a spatiilor cu aer conditionat, instalarea si intretinerea profesionala a aparatelor d, mentinerea unei temperaturi optime, controlul umiditatii, purtarea de haine adecvate pentru a proteja impotriva schimbarilor de temperatura si curatarea regulata a filtrelor aparatului de aer conditionat. Un aparat de buna calitate si respectarea tuturor acestor reguli ar trebui sa asigure un mediu perfect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.