Din tainele vinului rose

Atunci când vine vorba despre vin, majoritatea oamenilor se gândesc la cele albe sau roșii, desconsiderând – pe nedrept, buchetul aparte pe care îl au vinurile rose. De fapt, o bună perioadă, vinul rose a fost văzut ca o combinație dintre cele albe și roșii și abia acum, în ultima perioadă, acest vin special începe să fie apreciat la justa lui valoare.

Un gust aparte

Adevărații cunoscători susțin că vinul rose nu trebuie niciodată desconsiderat, deoarece are un gust și un parfum aparte. Pentru prepararea lui, este nevoie de struguri roșii, storși imediat după recoltare, iar cojile acestora trebuie îndepărtate după doar o zi din must. În caz contrar, vom avea de a face cu un vin roșu bun.

Perfect pentru lunile de vară

Specialiștii în domeniu ne dau asigurări că acest tip de vin este perfect pentru a fi consumat pe timpul verii, deoarece este perfect ca aperitiv, dar însoțește bine și mâncărurile ușoare cu care ne delectăm în zilele fierbinți ale sezonului estival. Pentru a-l servi, este nevoie ca acesta să fie rece, într-un pahar de șampanie sau vin alb, și se potrivește perfect la preparate pe bază de fructe de mare, pește, salate, sau cele specifice bucătăriei mediteraneene, atât de cunoscută și de apreciată în întreaga lume. Dacă ești și tu tentat să-l încerci, intră aici https://www.totalwine.ro/vin-rose, comandă și bucură-te de o experiență aparte. O petrecere de vară nu este niciodată completă fără un pahar de vin rose aburind în pahar.

De interes:  Criza României, o criză sistemică | Express de Banat

Cum se obține vinul rose

Există mai multe metode prin care se obține vinul rose, pe care ți le prezentăm și noi, în rândurile următoare.

Macerare

Strugurii roșii, după ce sunt culești, sunt lăsați la macerat o anumită perioadă, în sucul propriu. După ce această etapă s-a încheiat, întregul amestec astfel rezultat este cel care se transformă în vin rose. Specialiștii în domeniu spun că această metodă, extrem de simplă, este foarte folosită de mulți producători de vin rose. În Provence, o regiune din Franța recunoscută pentru vinul rose de bună calitate produs aici, se folosește din plin această metodă.

Sângerare

În pofida numelui care amintește de filmele de groază, este de fapt o metodă simplă, folosită în special de producătorii din Sonoma și Napa. Această denumire vine din procesul de fabricare a vinului rose, și care este următorul: în primele ore după ce strugurii roșii au fost culeși și prelucrați astfel încât să rezulte mustul, o parte dintre acesta este lăsat să ”sângereze”. Apoi, mustul astfel rezultat se adaugă într-o cuvă separată, unde va deveni un delicios vin rose, apreciat pentru gustul lui aparte.

Amestecul

Dacă până acum aveai impresia că vinul rose este o combinație între cel alb și cel roșu, nu ești chiar atât de departe de adevăr, deoarece în unele cazuri pentru a-l obține se folosește metoda amestecului. O cantitate mică de vin roșu este adăugat în cuva în care se află vin alb și… totul este gata. Simplu, dar la fel de bun!

De interes:  Fotbaliștii de la Electrica au câștigat „meciul” sezonului cu Poliția Locală Timișoara. Cu ordin de la Robu!

Cum se degustă în mod corect un vin rose

Pentru a aprecia așa cum trebuie un vin rose, trebuie să știi să îl deguști precum un profesionist. Doar așa vei reuși să-i descoperi profunzimea și gustul aparte. Avem pentru tine și câteva astfel de ponturi, oferite de specialiștii în domeniu.

Primul pas pe care trebuie să-l faci este să-l privești cu atenție. Culoarea lui îți poate da multe informații despre vechimea vinului. Astfel, întotdeauna un vin tânăr, cu un gust proaspăt și ușor, va avea o culoare mai deschisă, în timp ce unul cu un gust mai dulceag sau mai vechi va avea o nuanță mai închisă.

Lasă apoi cel de-al doilea simț, mirosul, să intre în acțiune. Pune puțin vin rose în pahar, plimbă-l puțin pe pereții acestuia, după care, bagă nasul în pahar și inspiră adânc. Prima impresie contează, cel puțin în acest caz, așa că ai grijă la acele miresme pe care le simți prima data. Sunt cele care îți vor oferi o experiență deosebită, și care îți vor ”șopti” de la bun început dacă vinul va fi unul pe placul tău sau nu.

Gustul, cel de-al treilea simț pe care îl folosești acum, este cel care îți va oferi o experiență completă a degustării. Ceea ce ai simțit prima data olfactiv, este confirmat acum și de gust. Ține nasul în pahar atunci când iei prima înghițitură de vin rose. Nu sorbi, bea în mod normal, după care plimbă ușor prin cavitatea bucală lichidul, după care înghite ușor. Abia atunci poți afirma că ai putut să simți cu adevărat profunzimea vinului rose, și să fii de acord cu specialiștii în domeniu, care au doar cuvinte de apreciere la adresa lui. Și, cine știe, poate că vinul rose tocmai a devenit preferatul tău!

De interes:  Colectarea gunoiului, bătaie de joc pe bani publici!

Cu ce mâncăruri se potrivește vinul rose

Dacă până acum te gândeai că vinul alb sau roșu se potrivește cu carnea de curcan – tot mai preferată de români, adaugă pe această listă și vinul rose. Adori fructele de mare? Este perfect, pentru că nu trebuie acompaniate doar de un vin alb, ci și de un rose, ceea ce va oferi o nouă experiență culinară pentru tine. Vrei să pregătești o cină romantică? Atunci ce părere ai de un piept de rață afumat, sau un pește delicios, iar la vin optează pentru rose, și vei simți că ai făcut cea mai bună alegere. Există chiar și unele deserturi, cum ar fi clătitele sau baclavaua, unde din nou, vinul rose reprezintă cea mai bună alegere! Încearcă-l și nu vei regreta!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.