În ultima perioadă apar articole și studii care leagă practicarea sportului de o rată scăzută de mortalitate cauzată de COVID-19. Sunt date ca exemple țări precum Germania sau Suedia, unde sportul este practicat la scarcă largă inclusiv de către vârstnici și unde, datorită acestui stil de viață, rata mortalității cauzate de COVID-19 este mică.

Chiar dacă sportul, practicat la nivel amator, are beneficii recunoscute asupra sănătății fizice și mentale a individului, în România interesul pentru sport și mișcare este încă scăzut, mult sub media Uniunii Europene. Conform ultimului Eurobarometru, publicat de Comisia Europeană în anul 2018, România se află pe locul 2 în ceea ce priveşte sedentarismul. Numai 26% dintre adolescenți îndeplinesc în România nivelul minim de activitate recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi la întrebarea „Cât de des faceţi exerciţii sau practicați un sport?” – 63% dintre români au declarat că nu fac niciodată sport, în timp ce doar 6% practică sportul în mod regulat.

De interes:  Lansare candidatura Mircea Vancia - USRPLUS Timisoara

Putem vorbi de un potențial neatins al sportului în România. O țară activă din punct de vedere sportiv ar avea nu doar cetățeni cu o stare de sănătate mai bună, ci ar face economii la bugetul de sănătate, ar deține un motor de creștere economică în plus și ar avea comunități mai solidare. Există o serie de factori care limitează practicarea regulată a sportului sau a mișcării de către români, printre care situația precară a infrastructurii sportive, dar și lipsa educației populației cu privire la beneficiile sportului în prevenția îmbolnăvirilor și îmbunătățirea stării de sănătate generală a organismului (fizică și psihică).

Este necesară accesibilizarea și creșterea atractivității sportului și mișcării în România, iar autoritățile centrale în colaborare cu autoritățile locale pot contribui la dezvoltarea sportului amator și profesionist prin asigurarea infrastructurii sportive și elaborarea de reglementări care să faciliteze educația în materie sportivă și finanțarea activității sportive.

Care sunt obiectivele USR PLUS?

  1. Să crească rolul educației fizice și sportului în sistemul național de educație. La școală începe relația viitorului adult cu sportul și mișcarea, prin urmare este foarte important ca primul contact cu sportul să fie pozitiv și să se mențină așa pe durata întregului ciclu școlar.
  2. Să crească participarea în sportul amator: acces mai ușor la finanțare din surse private, simplificarea procedurii de înființare a cluburilor sportive, mai mult sport pentru copiii din mediul rural și orașele mici.
  3. Să susțină sportul profesionist și loturile naționale: un contract de activitate sportivă mai simplu și mai avantajos, învățământ superior compatibil cu cariera sportivă, evenimente sportive majore în România, protecție împotriva efectelor economice ale COVID-19.
  4. Să promoveze sportul în rândul persoanelor cu dizabilități: program național dedicat sportului pentru persoane cu dizabilități, infrastructură accesibilă, staff-uri tehnice pregătite.
  5. Să dezvolte infrastructura sportivă: acoperirea deficitului de infrastructură sportivă mare, clasificarea suprafețelor de joc, infrastructură sportivă mică care să creeze comunități în jurul cluburilor.
  6. Să reformeze cadrul legal și instituțional al sistemului național de educație fizică și sport: reorganizarea direcțiilor județene, fonduri europene pentru sport, mai multă inovație la Institutul Național de Cercetare pentru Sport, modernizarea Școlii Naționale de Antrenori.
De interes:  Și Călin Dobra și Nicolae Robu au așteptări și de la noul Guvern Orban, dar și „teme” pentru noua putere!

Dezvoltarea sistemului național pentru sport ar trebui să aibă ca scop final răspândirea la scară largă a culturii practicării sportului în rândul cetățenilor. România merită un popor activ fizic deoarece un popor activ fizic ar însemna un popor mai sănătos, mai încrezător în forțele proprii și mai productiv, cu o calitate a vieții de zi cu zi crescută.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.