Fumatul a insotit oamenii inca din cele mai vechi timpuri. Fie ca era practicat in tot felul de obiceiuri religioase, fie ca era practicat de placere, fumatul a fost prezent in societatile umane inca din anii 5000 inainte de Hristos. Tutunul si cannabisul au fost cel mai adesea folosite, inceputurile celor doua plante avand radacini in America sau in India.

Daca pe alte continente s-a fumat inca din cele mai vechi timpuri, in Europa tutunul a patruns foarte tarziu. Primul om care a fumat a fost Rodrigo Jerez, in 1498. Acesta era unul dintre cei cu care Cristofor Columb a calatorit pe continentul american. Ceea ce este interesant este faptul ca acesta a fost condamnat la inchisoare pentru fumul pe care il scotea pe strazile din Sevilia. Inchizitia spaniola l-a acuzat atunci la 10 ani de inchisoare pentru vrajitorie. Pur si simplu, oamenii nu puteau percepe cum un semen al lor poate sa scoata fum pe gura si pe nas.

Inchiderea lui Rodrigo Jerez nu a oprit popularizarea tutunului, ba din contra. Incet, incet, s-a ajuns la un numar foarte mare de fumatori in Europa si in intreaga lume. In 2011, numarul fumatorilor a depasit 1 miliard pe intregul glob.

De interes:  Un polițist din cadrul Inspectoratului de Poliție Timiș, și-a declarat demisia!

Popularitatea tigarilor, dar si faptul ca acestea cauzeaza boli si cresc riscul de deces a dus la aparitia tigarilor electronice si a vaporizatoarelor, solutii mai sanatoase si mai interesante de a fuma.

Ce este tigara electronica?

Aparuta in 2004 in China, tigara electronica este un dispozitiv care imita foarte bine fumatul. Scopul acesteia este de a oferi o alternativa mai sanatoasa la tutun.

Modul de functionare al tigarii electronice este simplu: incalzeste un lichid aromat, pe care vaperul il inhaleaza sub forma de aburi. In felul acesta, se obtine senzatia fumatului si in acelasi timp se elimina riscurile asociate cu acesta.

Daca in 2004 tigara electronica era un dispozitiv care imita foarte bine tigara normala, astazi lucrurile s-au schimbat destul de mult. Vaperii nu mai tin cont de modul in care arata un astfel de produs, insa in schimb cauta functionalitati cat mai multe. Tocmai de aceea au aparut vaporizatoarele.

Ce este un vaporizator?

Este un dispozitiv complex prin care se poate vapa. O tigara electronica poate sa fie considerata un vaporizator, insa este unul destul de simplu. Pe piata exista mai multe tipuri de vaporizatoare cu o complexitate foarte mare. In principiu, daca vrei sa incepi sa vapezi ai de ales intre urmatoarele variante:

  • Vaporizator portabil. Este o solutie compacta, ideala pentru persoanele dinamice. Acesta vine in diverse forme si culori si se remarca prin dimensiunile reduse.
  • Vaporizatoare Desktop. Sunt ideale pentru cei care obisnuiesc sa lucreze foarte mult in fata computerului. Sunt destul de greoaie, insa sunt foarte performante. Acestea aduc o multime de avantaje, cum ar fi faptul ca permit reglarea temperaturii. Vaporizatoarele Desktop sunt dotate cu un balon care se umple cu vapori, ce ulterior pot fi inhalati.
  • Vaporizatoare Pen. Sunt cele care se aseamana cel mai mult cu tigarile normale. Acestea sunt ideale pentru cei care se afla mereu in miscare, deoarece pot fi luate oriunde. Partea buna este ca nu sunt destinate doar lichidului, ci si tutunului, ierburilor uscate sau diverselor uleiuri.
  • Vaporizatoarele mecanice. Sunt cele mai potrivite pentru fumatorii clasici. Acestea au un compartiment pentru tutun si reusesc sa incalzeasca planta fara a o arde. Astfel, asigura un fumat mai sanatos.
De interes:  Doamne, fă o minune, să o trimitem în Parlamentul European pe Luminița noastră! Ceva mai ridicol?!

De ce sa folosesti un vaporizator sau o tigara electronica?

Exista suficient de multe motive si sunt foarte convingatoare. Cel mai important este sanatatea. Optand pentru o astfel de solutie te poti bucura de o viata mult mai sanatoasa. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aproximativ 600 000 de oameni mor in fiecare an din cauza fumatului pasiv si mult mai multi mor din cauza fumatului activ. Tocmai de aceea, trebuie sa ai in vedere o alternativa la fumat, deoarece nu te imbolnavesti doar pe tine, ci ii imbolnavesti si pe cei din jurul tau.

Un alt motiv este costul, care se dovedeste a fi mult mai mic in cazul tigarilor electronice sau a vaporizatoarelor decat in cazul tutunului.

Nu in ultimul rand, aceste solutii moderne de a te bucura de viciul tau iti ofera posibilitatea de a le folosi aproape oriunde. Le poti folosi cu incredere acasa, in restaurante sau chiar in mijloace de transport in comun. Evident, exista locuri in care sunt interzise, insa decizia de a le interzice apartine celor care detin acele locuri.

De interes:  o altă destinație de vis, cu plecare de pe Aeroportul „Traian Vuia” din Timișoara

Per total, fumatul evolueaza. Este un viciu care a reusit sa ne insoteasca societatea de-a lungul timpului si sa devina parte din evolutia umana. Partea buna este ca am stiut sa ne adaptam si sa il facem din ce in ce mai sanatos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.