România este o țară în care tradițiile vechi de sute de ani alături de meșteșugurile tradiționale sunt puternic înrădăcinate în cultura locală. O țară în care ritualurile patriarhale nu sunt doar simboluri ale identității, ci și celebrări ale vieții. Nu este ceva ieșit din comun să vedeți oameni mergând duminica la biserică îmbrăcați în costume tradiționale, căruțe umplute cu fân și trase de cai, sau chiar ciobani care merg pe munte cu oile la păscut.

 

Fiecare eveniment cultural, festival tradițional ajută la menținerea vie a tradiției. Într-o lume plină de standardizare, unde tinerii au uitat să mai vorbească limba română, engleza fiind folosită de multe ori mai mult decât limba română, unde un hamburger este mai popular decât sarmalele tradiționale, festivalurile tradiționale din România mențin obiceiurile străvechi în viață, ajutând astfel cultura românească să poată fi dată mai departe generațiilor următoare.

 

Deși poate cele mai cunoscute evenimente naționale sunt competițiile sportive precum meciurile de fotbal, concertele, festivalurile de muzică precum Untold, Summerwell, Electric Castle, concursurile de jocuri de noroc, atât cele fizice cât și cele online precum NetBet pacanele online și festivalurile tradiționale au valoare lor. Din acest motiv, în continuare, ne-am hotărât să vă prezentăm câteva dintre cele mai populare festivaluri tradiționale din România, la care dacă aveți vreodată ocazia să participați, vă invităm să o faceți,

De interes:  Servicii ideale de creare brand pentru firma ta

 

  • Sus pe Muntele din Jina

 

Jina este centrul tradițiilor pastorale din regiunea Mărginimea, o regiune tradițională care arată esența culturii române. În luna Iulie, se sărbătoresc tradiții arhaice și cultura tradițională locală în încercarea de a prezerva tradițiile locale. În cadrul festivalului se consumă mâncare tradițională, se dansează pe muzică folclorică, iar meșteșugarii prezintă tradițiile și meșteșugurile locale.

 

  • Parada Junii Brașovului

 

Parada Junii Brașovului are loc în fiecare Duminică după Paști și este evenimentul care marchează reînvierea naturii și începerea primăverii, dar și celebrarea noului an dacic, strămoșii românilor. Junii erau oameni tineri care locuiau în cartierul Schei, unde locuiau românii medievali când nu aveau voie să se dueleze în interiorul citadelei Brașovului. Azi festivalul reconstituie coborârea din munți a junilor pe cai, purtând costume tradiționale, cu bastoane, sceptre și steaguri. Aceștia sunt împărțiți în șapte grupuri, fiecare având costume diferite și venind din zone diferite ale Scheiului.

 

  • Hora de la Prislop
De interes:  La Caransebeș, apă tulbure, dar potabilă?!

Hora de la Prislop este un festival care durează doar o zi și care are loc la sfârșitul lunii August, la Pasul Prislop în zona de nord a Munților Carpați. Dimineața, participanții iau parte la slujba de la Mănăstirea Prislop. Odată cu terminarea slujbei Liturghiei, urmează parada costumelor tradiționale. Fiecare participant poartă portul reprezentativ al zonei. Acesta este practic momentul care dă startul festivităților, urmate de dansuri, muzică populară și mâncare tradițională.

 

Festivalurile tradiționale din România nu sunt doar motive de sărbătoare. Acestea au și rolul de a ne aduce mai aproape de tradiții și de patrimoniul cultural al țării. Din acest motiv, vă recomandăm cu căldură, dacă aveți ocazia măcar o dată în viață să participați la un astfel de festival, să nu treceți cu vederea. Cel mai probabil veți rămâne plăcut surprins și veți dori să vă întoarceți mai apoi an de an pentru a retrăi acele sentimente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.