Agențiile de pe segmentul de mobilier şi soluţii de amenajare pentru spaţii de birouri, confirmă cu tărie ipoteza schimbărilor din spațiile de lucru, pentru că interacţiunea dintre arhitectură şi tehnologie aduce cu sine acest efect de design, nemaivorbind, deci, despre aceste programe de proiectare, care au ajuns să fie instrumente extrem de avansate din punct de vedere tehnic.

AutoCAD 2020, Autodesk, SketchUp sunt doar câteva dintre programele care confirmă că schimbările modului în care interacţionăm între noi prin intermediul noilor tehnologii, afectează în mod direct modul în care noi muncim. În această eră a tehnologiilor „smart”, graniţa dintre timpul consacrat muncii şi timpul liber aproape că a dispărut şi este firesc și salutabil ca spaţiile în care ne desfăşurăm munca să se adapteze acestor condiţii. Specialiștii în design afirmă că birourile vor fi mai complexe, mai bine adaptate diverselor tipuri de activităţi, mai personalizate. Conform lor, „se va trece de la metri pătraţi per angajat la metri pătraţi per activitate, iar aspectul va fi din ce în ce mai apropiat de căldura unui cămin şi mai puţin de un spaţiu rece, formal”.

De interes:  La cat timp e necesar sa schimbam obiectele sanitare

În multe țări occidentale, dar din ce în ce mai îndrăzneț și la noi, companiile adoptă această abordare a „spațiului adaptat” și oferă angajaților săi condiții specifice, menite să contribuie la obținerea unei productivități cât mai sporite.

Analizând studiile efectuate de către principalele agenții de mobilier și design pentru birouri, vă prezentăm o listă cu cele mai importante tendinţe ce vor influenţa mediul de lucru şi spaţiile de birouri în următorii 10 ani:

De la individualism la echipă. Proiectele companiei vor deveni mai mult proiecte de echipă, iată de ce dintr-un mediu în care fiecare are de executat anumite sarcini, se va ajunge la un mediu în care fiecare colaborează cu colegii pentru realizarea unor proiecte comune. Locul de muncă va deveni un spaţiu important pentru interacţiunea socială, în contextul în care comunicarea electronică sau prin intermediul social media este din ce în ce mai răspândită.

Birourile fără cabluri. În afară de faptul că tehnica de birou folosește din ce în ce mai puțin cabluri și fire, ideea este că evoluţia tehnologiei are drept rezultat o revoluţie în spaţiile de lucru, mistuind regula prin care angajatul este legat de un program fix sau de un birou fix. Dacă astăzi utilizăm deja tehnologii și aplicații de la distanță pentru echipamente 3D, comenzi vocale pentru executare de sarcini etc., în următorii 10 ani întregul spaţiu de lucru va deveni wireless, iar companiile vor fi nevoite să se adapteze conceptului de „angajat mobil”. Munca este activitatea pe care o faci, nu locul în care te duci. Acest lucru poate fi deja observat în cazul „hub-urilor”, unde profesionişti din diverse industrii vin să lucreze în același spațiu, practică tot mai des întâlnită și în țara noastră. Așadar, tendința pe această linie este să te poți conecta la sarcinile de lucru chiar și din vacanță, sau la o oră nocturnă, convenabilă pentru a munci.

De interes:  Despre Comunism, libertate, om și memorie. „reMIND MAPPING ’89”, un proiect care trezește conștiința tinerei generații!

„Designul stării de bine”. Este adevărat că mulţi angajaţi se îmbolnăvesc din cauza stresului, iar concediile medicale sunt o problemă serioasă pentru companii. Dacă angajații se simt bine la birou, atunci lucrează bine, iar productivitatea companiei creşte. Soluţiile de amenajare a unor spaţii de lucru care să ţină cont de sănătatea şi starea de bine a angajaţilor vor fi cele mai căutate de către companii. Pe de altă parte, designul şi atmosfera spaţiului de lucru devin o parte importantă din brandul companiei.

De la procrastinare la concentrare. Actualmente, mulţi angajaţi preferă să lucreze de acasă sau dintr-o cafenea, nu de la birou, pentru a se putea concentra mai bine. Birourile de tip „open-space” nu convin tuturor task-urilor sau tuturor angajaţilor. În viitor, spaţiul de lucru trebuie adaptat nevoilor tuturor, cu un design care să țină cont de necesitățile fiecăruia și totodată să împiedice tărăgănarea executării sarcinilor din motive de zgomot, mișcare, acces fizic etc.

Totodată, găsim necesar de menționat că atât în mediul urban cât şi în cel rural,  se încurajează o abordare eco-friendly a managementului, prin folosirea cât mai multor materiale naturale şi sintetice, care să nu afecteze mediul înconjurător. Aceasta este noua filosofie în rândul arhitecţilor şi designerilor de top din ţările civilizate. Conform acestora, „să vii cu proiecte ecologice de design va deveni, în viitor, o datorie pentru specialişti”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.