Foarte multă lume este din ce în ce mai preocupată de alimentația sănătoasă și de folosirea unor produse din surse sigure. Produsele BIO sunt ceva mai greu de găsit în comerț, iar prețul lor este de mult ori mult mai ridicat decât al celorlalte, care nu au această certificare. Așa că, o idee practică ar fi să-ți creezi propria ta grădină cu alimente BIO, de care să te poți bucura ulterior. Crearea unei astfel de grădini necesită totuși destul de mult efort și timp, însă dacă îți dorești asta eforturile vor fi pe măsura rezultatelor.
Vezi mai jos sfaturile noastre pentru crearea și menținerea unei grădinii cu produse BIO chiar la tine în curte:
Delimitează spațiul din grădina ta actuală
Primul pas este partea de organizare a spațiului de care dispui în grădina ta. Vrei să folosești tot spațiul pentru a planta răsaduri sau vrei să păstrezi și o zonă decorativă sau de relaxare? Delimitează folosind un gard de lemn zona în care va urma să plantezi semințele, pentru a ști care e suprafața pe care lucrezi, dar și pentru a proteja zona – mai ales dacă ai animale de companie care umblă libere prin curte. Dacă nu te încântă ideea de gard, poți folosi niște pietricele decorative, cum sunt cele de pe Rotanis.ro, astfel încât marcarea perimetrului respectiv să fie un discretă.
Folosește pământ și semințe organice
Pentru obținerea unor culturi sau micro culturi de plante BIO în propria ta grădină este esențial să alegi un pământ de calitate, care să fie un bun fertilizator pentru plantele tale. Un pământ de calitate va susține creșterea primilor muguri fără să fie nevoie să folosești alți fertilizanți chimici. Niște înlocuitori buni pentru îngrășămintele chimice sunt: compostul sau frunzele uscate. Semințele trebuie să fie și ele din surse organice. Caută variante pe care le găsești la piață vândute de negustori locali, acelea pot fi destul de sigure sau apelează la niște ferme BIO, care se ocupă și cu partea de comercializare a semințelor.
Alege locul potrivit
Alegerea locului în care să creezi această mini grădină cu plante BIO este foarte important pentru obținerea unor rezultate satisfăcătoare. Trebuie să fie un loc luminos, cu pământ fertil și ușor de drenat. Trebuie să te asiguri că solul este udat constant, dacă nu vrei să faci asta manual, un sistem de irigare ar putea fi necesar, pentru a ajuta la dezvoltarea eficientă a culturilor.
Fii atent la semnele negative
Atunci când plantele încep să se dezvolte munca ta nu s-a încheiat. De acolo până la recoltarea produselor BIO dorite mai este cale lungă. Fii atent la frunzele plantelor, dacă apar anumite pete sau chiar observi niște găuri neregulate s-ar putea chiar să fie cazul unor dăunători. Pentru a nu aplica soluții chimice care să îndepărteze dăunătorii, poți încerca variante alternative, cum ar fi acoperirea plantelor afectate cu o folie de plastic care să le protejeze.
Așadar, acestea au fost sfaturile noastre pentru persoanele care sunt interesate în crearea unor grădini proprii pentru plante BIO. Trebuie multă atenție la detalii, astfel încât rezultatele desăvârșite să poate fi savurate în farfurie în final.
Sursă foto: unsplash.com