Multi oameni apeleaza la foraje puturi, pentru a se bucura de o apa de buna calitate, dintr-o sursa proprie. Cu toate astea, putini sunt cei care stiu sa ingrijeasca corect un put. Majoritatea oamenilor cred ca un put poate sa reziste 10-50 de ani fara a fi nevoie de peratiuni precum schimbarea pompei, decolmatare, denisipare, etc. Conform celor de la Tipfor, companie cu o experienta vasta in foraje puturi Bucuresti si provincie, adevarul este pe undeva pe la mijloc. Un put poate sa reziste foarte mult, atata vreme cat se respectaurmatoarele reguli:
- Imediat dupa preluarea forajului trebuie sa se pompeze o cantitate mare de apa, cu debitul maxim calculat. In felul acesta, se evita aparitia unor depuneri de nisip si se creaza un filtru natural care poate sa elimine particulele fine sau foarte fine. Practic, pomparea unei cantitati mari de apa inca de la inceput ajuta la o exploatare normala a putului. Il vei putea lasa neexploatat chiar si cateva luni dupa aceea, fara riscul de nisipare si cimentare.
- Alege o instalatie care sa minimizeze numarul de cicluri pornire / oprire a hidroforului. Numarul de cicluri de pornire/oprire sunt cele care dau garantia pompei, ceea ce inseamna ca este bine sa alegi o varianta prin care acestea sa nu fie mai mari de 20 pe zi.
- Pompa trebuie sa aiba un diametru apropiat de cel pe care il are tubulatura forajului. Cel mai corect este ca diametrul tubulaturii sa fie ales in functie de diametrul pompei, insa majoritatea oamenilor fac prima data forajul, dupa care achizitioneaza pompa.
- Furtunul de refulare trebuie sa fie si el ales cu atentie. Diametrul lui trebuie sa fie corespunzator debitului. In general, diametrul acestui furtun se alege in functie de debitul de apa folosit. Astfel, pana la 1 l/s este nevoie de un furtun de 25 mm, pana la 4 l de un furtun de 32 mm iar peste 4 l/s de unul de 40-50 mm.
Desi este tentant sa se sape puturi cu diametre foarte mari, adancimi foarte mari si in general, cu elemente supradimensionate, este bine sa faci un calcul exact al necesarului de apa si sa eviti aceasta supradimensionare. Cu cat este mai exact un filtru, cu atat durata lui de viata este mai mare, costurile de exploatare sunt mai mici si necesarul de ingrijire este mai mic.
Alege, asadar, o companie cu experienta care sa te poata ajuta la gasirea celei mai bune solutii si incearca sa investesti inca de la inceput in cele mai bune si eficiente solutii. In timp, investitiile vor fi amortizate rapid.