Chiar este atât de greu să înveți limba germană?

Se spune că universul a inventat eternitatea, doar pentru ca oamenii să aibă timp să învețe limba germană. Ai auzit și tu acest citat, nu e așa? În realitate, ea nu este nici atât de dificilă, nici atât de inaccesibilă, cum este prezentată în mituri și glume.

Dacă abordezi tehnicile corecte și ești dedicat și motivat, vei reuși să înveți limba germană mult mai repede decât ți-ai imaginat!

De ce este ușoară limba germană?

Limba germană este perfectă pentru tine dacă ai cunoștințe cel puțin medii de limba engleză: cele două limbi au origine comună, făcând parte din limbile germanice.

Chiar dacă cunoașterea limbii engleze nu îți garantează că vei înțelege și germana, vei constata că cele două limbi seamănă foarte mult, în special pe partea de vocabular. Mai mult decât atât, unele cuvinte se pronunță (aproape) identic, în ciuda faptului că se scriu diferi, sau viceversa – se scriu la fel, și diferă doar pronunția.

Diferența între învățare și memorare

Înainte de a trece la sfaturile despre cum putem să învățăm mai ușor limba germană, am avea o scurtă explicație aferentă. Trebuie să facem diferența între a memora (sau învăța pe de rost) și învăța.

Putem spune că am învățat ceva atunci când putem opera conceptele în orice direcție (să emitem, să răspundem) și să le adaptăm în funcție de situație. Presupune percepție, observație, atenție și gândire cu operațiile aferente gândirii, motivație, voință.

De interes:  De ce e bine să citim curiozități pe net?

Memoria și memorarea, pe de altă parte, presupun strict partea de stocare și reactualizare a cunoștințelor, având, deci, o sferă mai restrânsă.

Deși toți ne dorim să știm, și atunci procesul către care ne orientăm este învățarea, această nu poate avea loc fără memorare.

Cum să înveți germana mai rapid și ușor

Cu acestă diferențiere în minte, mai jos vă prezentăm sfaturile noastre de învățare și memorare.

1.     Folosește mnemotehnica și abrevierile pentru a reține

Cea mai rapidă metodă de a memora ceva la primă vedere sunt structurile mnemotehnice.

Mnemotehnica este un ansamblu de tehnici pentru a reține ordini și reguli aparent fără coerență. Un exemplu ar putea fi terminațiile specifice fiecărei persoană, atunci când învățăm conjugarea verbelor la prezent: -E, -ST, -T, -EN, -T, -EN, sau mai simplu: est, ten, ten.

2.     Fă conexiuni și asocieri cu informații cunoscute sau de interes

Un alt lucru care îți poate ușura procesul de învățare este să cauți conexiuni cu informații pe care le știi deja sau cu subiecte care sunt de interes pentru tine. Învățarea se bazează pe asemănări și tipare!

De interes:  Oferte Black Friday 2023: Reduceri și Promotii la Magazinul Tau Preferat

3.     Repetă, repetă, repetă…

La baza întregului proces de memorare stă repetiția: „Übung macht den Meister.” („Exercițiul creează maestrul.” sau altfel spus în română: „Repetiția este mama învățăturii.”), pentru că memoria funcționează în două etape: informațiile noi ajung în memoria de scurtă durată și, pentru a le putea folosi, este nevoie să ajungă întipărite în memoria de lungă durată prin repetiție continuă.

4.     Concentrează-te pe un singur subiect și menține-ți atenția activă

Când vine vorba de a învăța eficient și rapid, multitaskingul s-ar putea să nu fie cea mai bună idee.

Concentrarea se poate pierde foarte ușor, mai ales atunci când ești bombardat cu informații din diferite surse. Oferă atenție fiecărui element pe rând, pentru ca rezultatul să fie unul calitativ.

5.     Nu trece mai departe, dacă n-ai înțeles

Nu trece niciodată mai departe dacă ceva nu e clar. Reținerea presupune și înțelegere, deci rămâi pe același subiect până te lămurești: caută informații suplimentare sau întreabă alte persoane care te pot ajuta.

6.     Discută cu prietenii sau caută o comunitate de vorbitori de germană

Sfatul cu cel mai mare impact este acela de a te înconjura de o comunitate a vorbitorilor de limba germană. Ai nevoie de un mediu care să-ți permită să aplici ce ai învățat, să poți explica, reformula și conversa în limba germană.

De interes:  Beneficiile apei alcaline de tip Kangen

De ce să înveți limba germană?

Pentru adulți, limba germană constituie un avantaj competitiv, atât pe piața muncii din România, cât și pe cea din regiunea D.A.CH. (Germania, Austria, Elveția), putând să ofere poziții mai înalte, un salariu mai mare sau șanse mai ridicate de angajare.

Centrul Gutenberg (www.invatagermana.ro) își propune să sprijine, prin cursuri online pentru liceeni și adulți și resurse educaționale, toate persoanele care vor să învețe germană, oferind o experiență de învățare completă și cât mai interactivă.

Copiii vorbitori de germană au acces la unități de învățământ de calitate în țară și în străinătate, precum și posibilități numeroase de a participa la programe extracurriculare, burse, schimburi de experiență și multe altele.

Didacto (www.didacto.ro) este dedicat învățării limbii germane pentru cei mici și își propune să ofere copiilor experiențe educaționale calitative, online și offline.

 

Vă invităm în comunitatea Gutenberg, accesând site-urile noastre, să aflați cât de ușor este să înveți limba germană!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.