V-ați gândit vreodată că obiceiurile dvs. de zi cu zi fac mai mult rău decât bine mediului înconjurător? Nu mai este un secret faptul că depozitele de deșeuri reprezintă o problemă masivă pentru întreaga planetă. Ele eliberează în mediu toxine periculoase care provoacă poluarea aerului și a apei.

În fiecare an, aruncăm tot mai mult gunoi care contribuie la aceste depozite de deșeuri. Da, este înfricoșător. Dar, sunt atât de multe lucruri pe care le putem face pentru a avea grijă de noi și de prețioasa noastră planetă.

Iată câteva obiceiuri de zi cu zi care fac mult mai mult rău decât bine mediului înconjurător și implicit sănătății noastre:

1. Pahare de cafea din hârtie

Se estimează că se produc aproximativ 23 miliarde de pahare de cafea din hârtie pe an. Acestea sunt aruncate mereu, iar acest lucru contribuie la depozitele de gunoi aflate oricum în continuă creștere.

În prezent, se regăsesc numeroase versiuni de recipiente reutilizabile potrivite pentru cafea. Mai mult decât atât, în foarte multe țări există cafenele ce îți oferă reduceri dacă utilizezi un astfel de recipient. Indiferent de material (plastic sau hârtie) acestea au un impact negativ asupra mediului și, din acest motiv, ar trebui să renunțăm la folosirea lor.

2. Sacoșe din plastic pentru cumpărături

Este nevoie de 100 de ani pentru ca pungile de plastic să se descompună, deoarece acestea nu sunt biodegradabile. De asemenea, se estimează că 100.000 de animale mor în fiecare an din cauză că ajung să înghită pungi din plastic.

Partea bună este că multe țări au luat măsuri în acest sens, creând interdicții și taxe pentru utilizarea pungilor din plastic. Fiecare dintre noi poate contribui la salvarea planetei mergând la cumpărături cu propriile sacoșe din pânză.

3. Sticle de apă din plastic

38 de miliarde de sticle de apă din plastic (PET-uri) rămân nereciclate în fiecare an. Aceste sticle ajung în mare sau ocean, dăunând faunei, respectiv în depozitele de deșeuri, descompunându-se în deseuri periculoase și toxice.

Ce putem face? Indicat este să renunți la folosirea sticlelor din plastic în detrimentul altor materiale ce pot fi reutilizate în viața de zi cu zi. Astfel, vom economisi resurse financiare și vom contribui la protejarea mediului înconjurător.

Totodată, este esențial ca populația să conștientizeze importanța colectării selective a plasticului, în vederea unei reciclări sigure și eficiente.

4. Caserole din polistiren

Material nereciclabil, polistirenul reprezintă un pericol pentru mediul înconjurător. Chiar dacă este o variantă mult mai accesibilă de a transporta sau a servi anumite preparate, folosirea lor implică numeroase efecte negative atât pentru sănătate, cât și pentru mediu. Nu există o conștientizare a faptului că aceste caserole din polistiren nu numai că pot elibera toxine în mâncare la încălzire, dar sunt și unul dintre principalii factori care poluează mediul înconjurător.

5. Bateriile

Bateriile sunt unele dintre cele mai nocive deșeuri pentru sol, apă și chiar aerul pe care îl respirăm. Astfel, este important să reciclezi bateriile într-un mod corespunzător pentru a evita poluarea mediului. Totodată, se recomandă utilizarea acumulatorilor, fiind mult mai eficiente datorită posibilității lor de reîncărcare.

De interes:  Ai nevoie urgent de bani? Apeleaza la serviciile unei agentii de amanet auto

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.