Mate (pronuntat ‘mat-hey’) este o băutură stimulantă, preparată prin infuzarea frunzelor uscate de yerba mate (în spaniolă) / erva-mate (în portugheză) (Ilex paraguariensis) în apă fierbinte. Este băutura națională în Argentina, Paraguay și Uruguay și este comună în Brazilia, Chile, estul Boliviei, Liban, Siria și Turcia.

Mate se servește dintr-un recipient făcut din tărtăcuță scobită, cu ajutorul unui pai de metal. Paiul se numește bombilla în spaniolă, bomba în portugheză și masassa în arabă. Tradițional paiul este făcut din argint, dar cele disponibile în prezent în comerț pot fi fabricate din aliaj inoxidabil (alpaca sau oțel inoxidabil) sau tulpină de trestie de zahăr. Recipientul poartă numele de mate sau guampa, iar în Brazilia este cunoscut ca Chimarrão sau cuia.

Ca și în cazul altor infuzii de plante, frunzele de yerba mate sunt uscate și pisate, rezultând astfel yerba. Bombilla are rol de pai și de sită, capătul scufundat în infuzie fiind aplatizat și având găuri care lasă lichidul să treacă, dar blochează particulele de yerba.

De interes:  147 de locuri au rămas neocupate în liceele din Caraș-Severin – Banat FM

Modul de preparare al mate variază mult de la regiune la regiune, existând păreri împărțite cu privire la care metodă dă cele mai bune rezultate. Totuși, există câteva elemente comune tuturor metodelor: recipientul este aproape complet umplut cu yerba și apoi se adaugă apă fierbinte (de obicei la 70-80 °C, niciodată în clocot).

Cel mai adesea, înainte de infuzare yerba se aranjează cu atenție în recipient. Acesta se umple cu yerba de la jumătate până la trei sferturi. Ulterior pot fi adăugate ierburi medicinale sau aromatice; în Paraguay mate este folosit ca bază pentru diverse infuzii de plante.

Pentru cei care vor sa incerce senzatii noi, dupa citirea acestor randuri: recipientul din care se bea mate necesita o lunga pregatire, inainte de a fi folosit prima oara. Mai intai trebuie pusa apa fiarta in vasul nou si frecat interiorul pentru a fi curatat. Apoi se pune planta (2/3 din vas) si apa fierbinte. Se lasa asa timp de 40 de ore. Apoi se spala si se usuca. Abia acum recipientul poate fi folosit.

De interes:  Once Upon a Time in Hollywood (A fost odată la… Hollywood) – Banat FM

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.