Mainile sunt unele dintre cele mai delicate structuri din corpul uman, avand in componenta o retea complexa de oase fine, tendoane, nervi si vase de sange. Este extrem de dificil sa duci o viata normala atunci cand mainile tale nu pot functiona din cauza ranirii, deformarii sau a unei boli debilitante. Aceste afectiuni medicale sunt tratate de doua specialitati de medici: chirurgii ortopedici si chirurgii plasticieni.

​Chirurgii ortopedici.

Chirurgii ortopezi sunt specializati in tratarea leziunilor si bolilor care afecteaza sistemul musculo-scheletic si tesuturile sale de sustinere, respectiv tesuturile dure ale mainii. Chirurgia mainii si a incheieturii mainii este o sub-specialitate recunoscuta in domeniu, care se ocupa cu diagnosticarea si tratarea chirurgicala sau nechirurgicala a afectiunilor ce apar la nivelul mainii si al membrului superior.

Multi specialisti in chirurgia mainii au, de asemenea, expertiza in probleme de cot, brat si umar. Unii trateaza numai copiii, altii trateaza numai adultii, iar altii trateaza pacienti de orice varsta.

Nu toate problemele tratate de ortopezi specializati in bolile si chirurgia mainii necesita interventie chirurgicala. De multe ori, afectiunile mainii pot fi tratate cu succes prin metode nechirurgicale, in special prin medicamentatie, purtarea unei atele, injectii, etc.

In cazul in care metodele nechirurgicale nu sunt eficiente in atenuarea durerilor, imbunatatirea mobilitatii si in mentinerea unei functii generale a mainii, medicul va apela, cel mai probabil, la o interventie chirurgicala pentru a rezolva problema.

​Chirurgii plasticieni.

Chirurgia mainii este, de asemenea, o sub-specialitate abordata de chirurgii plasticieni. In Romania, chirurgia mainii este practicata in special de chirurgii plasticeni care se sunt instruiti sa trateze atat perile dure ale mainii dar mai ales partile moi. Aici putem aminti si partile nobile care sunt alcatuite din vase si nervi. Instruirea chirurgilor plasticieni acopera tratarea arsurilor si cicatricilor, reabilitarea pielii folosind grefe de piele, microchirurgia si chirurgia estetica. Chirurgii plasticieni trateaza o serie de afectiuni similare cu cele tratate de chirurgii ortopedici. In aceasta gama intra corectarea defectelor congenitale, tratarea leziunilor traumatice ale mainii, a tulbutarilor nervoase si vasculare si transferurile de tendon.

Totodata, chirurgii plasticieni se ocupa de repararea elementelor nobile responsabile cu viabilitatea, functia si biomecanica mainii si a antebratului. In majoritatea cazurilor, reconstructia acestora se realizeaza prin tehnici de microchirurgie.

De mentionat! In mod cert, fiecare pacient doreste sa fie tratat de cel mai bun chirurg de mana. Cu toate acestea, nu toti chirurgii ortopezi sau plasticieni au experienta in domeniul chirurgiei mainii. Pentru obtinerea abilitatilor de chirurg de mana este nevoie de pregatiri speciale in acest domeniu, care sa includa efectuarea unor stagii practice de lunga durata in centre supraspecializate, precum si participarea la cursuri si congrese nationale si internationale.

Printre cele mai frecvente probleme tratate de un specialist in chirurgia mainii se numara:

  • sindromul de tunel carpian;

  • durerile simtite la incheietura mainii;

  • epicondilita laterala (cotul tenismenului);

  • leziunile sportive ale mainii si incheieturii mainii;

  • fracturile mainii, incheieturii mainii si ale antebratului;

  • trigger finger (deget in resort);

  • artrita;

  • leziunile nervoase si ale tendonului;

  • diferentele congenitale ale membrelor (malformatiile congenitale).

De interes:  Arborele miraculos de la Băile Herculane !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.