Ne-ar fi greu, daca nu chiar imposibil, sa ne gandim la anumite domenii de activitate fara utilizarea tehnicilor computationale.Aplicatiile software au imbunatatit semnificativ rezultatele obtinute in cele mai multe dintre domeniile de activitate din societatea moderna. Acest lucru este valabil inclusiv atunci cand vorbim despre ramuri precum arhitectura si constructii.

Folosirea de aplicatii software si de tehnici computationale in arhitectura si constructii presupune obtinerea unor beneficii importante pentru toti cei implicati in aceste domenii de activitate, dar si pentru beneficiarii proiectelor respective. Printre beneficiile majore regasim automatizarea proceselor, eficienta imbunatatita ca urmare a automatizarii, cresterea randamentului si o precizie ridicata in intocmirea fiecarui proiect.

Aplicatiile de tip Building Information Modeling

Printre programele asistate de computer care sunt folosite preponderent in arhitectura, constructii si infrastructura se numara si aplicatiile software din categoria Building Information Modeling (BIM). Cu ajutorul acestor aplicatii software se faciliteaza semnificativ migrarea proceselor in faza de proiectare de la nivelul planurilor 2D catre procesele caracteristice pentru modelele 3D.

De interes:  De la jucăria chinezească la vehiculul aerian de azi – Banat FM sound factory

In acest sens aplicatiile de tip BIM se bazeaza doar pe un model unic 3D. Respectivul model este folosit in cadrul tuturor analizelor si al operatiunilor din cadrul fazei de proiectare. Mai mult, vorbim despre un model 3D unic aflat la dispozitia tuturor specialistilor implicati in procesul decizional al proiectului. In consecinta toti cei care iau parte la procesul decizional al proiectului vor putea colabora foarte strans pentru ca proiectul sa fie implementat cu succes.

Intreaga cantitate de informatii si de date obtinute in baza modelului unic 3D sunt la dispozitia tuturor celor implicati, in orice moment. Un alt aspect important de subliniat este faptul ca orice actualizare sau modificare a modelului unic care va fi facuta de catre un specialist, se va regasi imediat in modelul unic.

Toate deciziile din cadrul proiectului sunt luate in baza analizei modelului 3D. Analizele care sunt la indemana utilizatorilor care apeleaza la aplicatia BIM se refera la elevatie, modalitate de executie a proiectului, cantitatile de materiale necesare, dar si elaborarea estimativului pentru costurile finale ale proiectului.

De interes:  Iarna bate la ușă: cum stă România cu rezerva de gaze naturale din depozitele naţionale. Anunțul premierului Ciucă

Cu alte cuvinte, aplicatiile de tip BIM sunt foarte utile pentru administrarea intr-un mod foarte eficient a proiectelor de constructii si de arhitectura. Gestionarea mai eficienta se datoreaza stransei colaborari intre cei implicati in proiect, dar si accesului facil la toate datele si informatiile aferente proiectului.

BIM Collaborate Pro – aplicatie software de tip BIM de la Autodesk

Pentru cei care isi doresc sa beneficieze de toate atuurile oferite de functionalitatile aplicatiilor software de tip BIM, acestia pot sa aiba in vedere versiunea BIM Collaborate Pro de la Autodesk. In randurile functionalitatilor propuse de acest program asistat de computer se regasesc urmatoarele: Revit Cloud Worksharing, Document Management, Design Collaboration, Account Admin si Project Admin.

Cu ajutorul Revit Cloud Worksharing utilizatorii pot face operatiuni specifice in cadrul modelelor Revit care au fost incarcate in cloud. Document Management ajuta la gestionarea fisierelor fiecarui proiect. Design Collaboration faciliteaza colaborarea intre specialistii implicati in implementarea proiectului.Functiile Project Admin si Account Admin permit gestionarea contului pentu BIM Collaborate Pro, respectiv crearea si administarea proiectelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.