Viticultura este una dintre cele mai vechi ocupatii ale oamenilor, care dateaza inca din Antichitate, atunci cand a inceput cultivarea vitei-de-vie. Varietatea soiurilor,  dar mai ales aroma strugurilor si a vinurilor obtinute, au facut din vita-de-vie una dintre cele mai cultivate plante. In prezent, sunt numeroase podgorii renumite in intreaga lume, cu traditie de sute de ani.

Unul dintre marile avantaje ale unei vii este rezistenta indelungata in timp, intre 30 si 50 de ani, functie de soi. Vita de vie trece prin niste cicluri anuale care se succed periodic, iar pentru a avea parte, mereu, de o recolta bogata, are nevoie de lucrari de intretinere specifice.

Revizuirea sistemelor de sustinere

Spalierii si sarmele intinse intre ei constituie sistemul de sustinere a vitei de vie, cu rol foarte important in dezvoltarea culturii. In timp, spalierii – care constituie stalpii de sustinere – se pot deteriora, la fel si sarmele, care ruginesc si se rup dupa o perioada mai lunga de utilizare. De aceea, este necesar ca, in fiecare iarna, sa faci o revizie a sistemelor de sustinere din plantatie. Indreapta sau schimba spalierii, intinde sarmele, eventual  inlocuieste-le, daca este cazul.

Taierea in uscat

Este o operatiune absolut necesara, care trebuie realizata primavara, inainte de inmugurirea viei. Aceasta lucrare are ca scop indepartarea crengilor uscate si a legaturilor ramase din anul anterior, scurtandu-se, totodata, si crengile tinere. De asemenea, prin taierea in uscat se da si se mentine o forma a butucului in primii ani dupa plantare. Atentie! Daca nu faci procedura corect, micsorezi durata de viata a plantei.

Legarea corzilor

Dupa taiere, urmeaza prinderea corzilor de sarmele de sustinere. Aceasta trebuie sa aiba loc tot inainte de inmugurire si se face la baza corzii, la mijloc si la varf. Pentru realizarea legaturilor, poti utiliza orice fel de material: sfoara, material textil sau benzi elastice. Ai grija ca legatura sa fie in forma de 8, si, daca vrei sa-ti fie mai usor, foloseste un cleste special pentru legatul viei.

Prasila

Pe parcursul perioadei de vegetatie este nevoie de patru prasile, care afaneaza solul pentru a permite o mai buna oxigenare, dar si indepartarea buruienilor din plantatie. Pentru culturile intinse pe suprafete mai mici, prasilele pot fi realizate manual – cu sapa – insa pentru podgoriile foarte intinse este nevoie de un utilaj mecanizat.

Aplicarea tratamentelor fitosanitare

Culturile de vie pot fi afectate de diferite boli sau daunatori, care pot compromite intreaga recolta, asa ca ai nevoie de tratamente fitosanitare. Acestea se aplica prin stropire, fiind necesare 3-4 reprize, pentru eficienta. Prima se administreaza cand lastarii au 6-8 frunze, iar a doua, inainte de inflorire. Cel de-al treilea tratament se face dupa inflorire, iar ultimul, in perioada de formare a strugurilor.

Fertilizarea si aratul de toamna

Daca lucrarile au fost aplicate corect si la timp, vei avea parte de o recolta bogata. Lucrarile nu se termina, insa, la culesul viilor. Acesta trebuie urmat de fertilizarea solului si araturile de toamna. Fertilizarea se face o data la patru ani, de preferat cu ingrasaminte naturale, cum ar fi, spre exemplu, gunoiul de grajd. Dupa imprastierea ingrasamintelor, se face aratura de toamna, dar, doar in anii in care nu se aplica fertilizatori.

Acestea sunt, in mare, lucrarile care trebuie efectuate, anual, intr-o cultura de vita de vie. Tine cont insa si de zona geografica in care este amplasata podgoria, dar si de soiul de vita cultivat.

De interes:  Șefii Poliției Române caută în IPJ Timiș vinovații pentru uciderea polițistului de la Recaș!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.