Cainii sunt diferiti, la fel si nevoile lor alimentare. Hrana care promite sa reprezinte o dieta completa pentru animale de companie, poate sa nu fie cea mai buna optiune pentru cainele tau. De asemenea, in cazul in care blanosul tau se confrunta cu alergii alimentare, intolerante sau anumite afectiuni, el are nevoie de o dieta special conceputa pentru nevoile lui. In acest caz, medicul veterinar este cel mai in masura sa-ti recomande cea mai buna mancare pentru caini care sa indeplineasca toate cerintele animalului tau de companie.
Cantitatile de hrana si substante nutritive
Cat ar trebui sa manance cainele tau? Mancarea pe care o consuma se potriveste cu nevoile lui nutritionale? Pe masura ce cunostintele noastre despre relatia dintre dieta si sanatate continua sa avanseze si pe masura ce gama de alimente disponibile pentru caini continua sa se extinda, este mai important ca niciodata sa fii bine informat atunci cand alegi hrana uscata pentru caini.
Cainii au nevoie de mai multe tipuri diferite de nutrienti pentru a supravietui: aminoacizi din proteine, acizi grasi si carbohidrati, vitamine, minerale si apa. Cerintele nutritionale unice ale cainelui tau vor depinde, printre alti factori, de talie, rasa si stadiul vietii. Daca intelegi mai bine modul in care cainii folosesc nutrientii din alimente si cantitatile de care au nevoie, vei putea sa alegi o dieta mai sanatoasa pentru animalul tau de companie.
Proteine si aminoacizi
Cainii nu pot supravietui daca nu au proteine in dieta lor. Proteina contine 10 aminoacizi specifici pe care cainii nu ii pot produce singuri. Cunoscuti ca aminoacizi esentiali, acestia ofera elementele de baza pentru multi compusi biologici si proteine importante. Proteinele de inalta calitate au un echilibru ideal intre toti aminoacizii esentiali.
Conform studiilor, cainii isi pot da seama cand lipseste chiar si un singur aminoacid din mancarea lor si vor evita o astfel de masa. Cainii aleg in mod selectiv alimente bogate in proteina. Nu se stie daca aceasta este pur si simplu o chestiune de gust sau un raspuns complex la nevoile lor biologice pentru toti cei 10 aminoacizi esentiali.
Grasimi si acizi grasi
Grasimile, derivate in principal din grasimile animale si din uleiurile de seminte ale diferitelor plante, furnizeaza cea mai concentrata sursa de energie din dieta. Ele furnizeaza acizi grasi esentiali care nu pot fi sintetizati in organism si servesc drept purtatori de vitamine importante solubile in grasimi. Acizii grasi joaca un rol esential in structura si functia celulelor. Grasimile alimentare tind sa imbunatateasca si gustul si textura mancarii animalului de companie. Acizii grasi esentiali sunt necesari pentru a mentine sanatatea pielii si a blanii cainelui. Juniorii hraniti cu diete cu un continut foarte scazut de grasimi, au un par uscat si aspru si dezvolta leziuni ale pielii care devin din ce in ce mai vulnerabile la infectii. Deficientele din asa-numita familie de acizi grasi esentiali „omega-3” pot fi asociate cu probleme de vedere si cu capacitati de invatare afectate. O alta familie de acizi grasi esentiali numita „omega-6” s-a dovedit a avea efecte fiziologice importante in organism.
Juniori
(5 kg si 15 kg la maturitate |
Adulti | Femele gestante / care alapteaza
|
|
Proteine brute | 56 g | 25 g | 69 g / 158 g |
Grasimi | 21 g | 14 g | 29 g / 67 g |
Doze de proteine si grasimi recomandate zilnic