Care este istoria permisului de conducere?

Astazi este imposibil sa conduci pe strazile publice fara sa ai un permis de conducere. Pentru a avea dreptul de sofer trebuie sa faci o scoala de soferi sector 5, sa dai un examen si sa il promovezi. Nu a fost intotdeauna asa, insa. La inceputuri, automobilele erau conduse fara permis sau daca era necesar un permis, acesta se acorda fara niciun fel de examen.

Care este istoria permisului de conducere?

Prima persoana care a avut un permis ce ii dadea dreptul sa isi conduca automobilul a fost Karl Benz. Acesta avea un document care atesta faptul ca poate sa conduca prin Manheim. Ulterior, pe masura ce numarul masinilor a crescut, din ce in ce mai multe state au introdus obligativitatea permiselor. Pana la sfarsitul secolului 19 insa, majoritatea permiselor erau acordate  pe loc, fara examen, iar cei care nu aveau un astfel de permis puteau circula fara probleme.

Abia din 1910 examenele au inceput sa isi faca loc in legislatia rutiera. Rand pe rand, tarile au adoptat ideea de a lasa oamenii sa conduca doar in urma unui examen, ultima dintre ele fiind Belgia, care a introdus un astfel de test abia in 1977.

De interes:  Încă n-ai pus murături? Se deschide o nouă piață volantă în Timișoara!

Istoria permiselor de conducere in Romania este la fel de veche ca si istoria permiselor de conducere la nivel mondial. Astfel, primul regulament privind rulajul pe caile publice a aparut in 1906 iar din 1907, cei care circulau pe strazi erau obligati sa aiba brevet de sofer obtinut in urma unui examen.

Desi examenele au aparut in 1907, primele cursuri au aparut abia in 1911. Pe atunci, acestea tineau 3 luni si ii pregateau pe elevi pentru un examen relativ simplu: o proba de viteza si o proba de franare in caz de urgenta, in care examinatorul arunca un balot cu fan in fata vehiculului.

Usor, usor, legislatia a inceput sa fie completata cu limitari de viteza in orase si comune, cu examene din ce in ce mai grele si cu regulament din ce in ce mai complex.

Desi astazi examenul este unul complex, nu este foarte greu sa il promovezi. Pana la urma, mai toti adultii conduc. Marea provocare este sa il promovezi din prima, iar pentru asta ai nevoie de o scoala de soferi buna si de o pregatire temeinica inainte de examen.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.