Iluminatul auto s-a schimbat constant de la prima aparitia a automobilului pana astazi. Daca la inceput iluminarea se facea prin simple becuri incandescente, astazi exista faruri cu halogen, xenon sau cu bec LED auto. Care sunt cele mai bune, insa?

Farurile cu halogen – Ofera o lumina alba si stralucitoare. Din pacate, halogenul este o componenta a unor substante toxice, ceea ce face aceste faruri destul de periculoase. Totusi, este foarte avantajos faptul ca emit o lumina puternica, de culoare alba, au o durata mare de viata si prezinta un cost redus de inlocuire.

Farurile cu xenon. Xenonul este un gaz non-reactiv, incolor si inodor. Easte utilizat pentru farurile auto gratie luminii albe si a faptului ca nu are nevoie de filament. Este o iluminare foarte eficienta ( mai eficienta decat cea cu halogen) si nu are nevoie de multa energie. Cu toate astea, halogenul este foarte scump. Puterea sa foarte mare poate sa devina destul de deranjanta pentru ceilalti soferi din trafic.

De interes:  Preparate gustoase și legume proaspete la sfârșit de săptămână, la Muzeul Satului Bănățean!

Farurile LED. Cei de la Sogest.ro considera farurile LED a fi cea mai interesanta inovatie in materie de  iluminare auto. LED-ul este o tehnologie utilizata pentru constructia unui numar mare de produse electrice si electronice si se remarca printr-o flexibilitate foarte mare. Are nevoie de putina energie, genereaza o lumina puternica, poate sa fie pus in becuri de diverse lumini si este din ce in ce mai atractiv din punct de vedere financiar. Avantajele LED-urilor nu se opresc la putere si flexxibilitate:

  • Folosesc cu pana la 80% mai putina energie decat becurile cu halogen;
  • Nu atrag insecte, asa cum fac becurile cu incandescenta;
  • Nu emit niciun fel de radiatii IR sau UV, fiind perfect sanatoase pentru om;
  • Pot sa fie folosite in diverse sisteme inteligente de iluminare si se pot adapta in functie de gradul de lumina din jur.

Desi toate cele 3 variante sunt bune, LED-ul pare a fi tehnologia de viitor. Este adevarat ca momentan poate sa fie ceva mai costisitoare decat cea cu halogen sau xenon, insa prezinta o multime de avantaje de necontestat.

De interes:  Dosarul "10 august", susţinut de Elefantul Roz! Comunitatea Declic cere anchetarea corectă a violenţelor de acum doi ani

Tocmai de aceea, daca iti cumperi o masina noua si vrei sa te asiguri ca nu vei avea vreodata probleme legate de iluminare, este bine sa te orientezi catre sisteme de iluminare cu LED.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.