Atunci cand ne gandim la salvie, ne vine in minte adesea planta folosita la mancare, pentru a da acel gust deosebit preparatelor culinare. Insa, salvia mai este folosita si in alte scopuri. De exemplu, salvia alba, cunoscuta si sub numele de salvie alba californiana (Salvia apiana) este o planta sacra pentru multe popoare native americane din America de Nord. Este inca folosita in ritualurile nativilor americani in principal pentru ceremonii religioase, cu ocazia nasterii si a decesului. In mediul sau nativ, salvia alba creste in sud-vestul Statelor Unite si in nord-vestul Mexicului. In mediul sau natural, salvia alba prospera in conditii climatice extreme. Creste ca arbust si produce ciorchini de frunze pufoase albe si argintii. Acestea au deja un miros foarte placut, dulce si linistitor. In timpul verii, planta de salvie produce tulpini de flori, care sunt acoperite cu flori mici, albe, cu tendinte usoare pana la purpuriu foarte deschis.
De asemenea, un alt tip de salvie, este salvia neagra. Salvia neagra (salvia mellifera) este un arbust mic, foarte aromat, vesnic verde la fel ca salvia californiana. In perioada secetei, frunzele salviei se intuneca dramatic. De asemenea, aceasta se utilizeaza in aceleasi scopuri ritualice. Desigur, nu trebuie sa fii nativ american pentru a face un ritual anume sau chiar propriile ritualuri. La e-palosanto.com poti gasi betisoare parfumate premium salvie neagra si alba, ce pot folosite pentru purificarea propriei persoane, a celor din jur si a intregii locuinte.
Traditia purificarii atmosferei cu ierburi, rasini si flori uscate se regaseste in toate culturile. Fumigarea cu betisoare de salvie alba sau neagra este in esenta un act de purificare. In ceea ce se numeste „ceremonia fumului”, vom arde frunze sau un bat de salvie alba sau neagra si vom imprastia fumul spre corpul nostru, in camera in care ne aflam, si astfel vom purifica inclusiv mintea. Fumul sau este benefic pentru a descarca locurile de energie negativa, pentru a purifica oamenii, pentru a alunga „spiritul rau” si pentru a atrage energii benefice. In mod traditional, aceasta purificare este insotita de rugaciuni si ajuta la crearea unui mediu propice vindecarii. Nu e de mirare cand stii ca numele de salvie provine din latinescul „salvare” care inseamna „a vindeca”.
In procesul alchimic al fumigatiei, sunt reprezentate cele patru elemente: scoica de abalon in care se face fumigatia, simbolizeaza apa, chibritul care aprinde tamaia este focul, ierburile si cenusa sunt pamantul si, in cele din urma, fumul este elementul aerului.
De-a lungul timpului, cercetarile au putut explica unele dintre efectele fumului. De exemplu, mirosul este singurul sens care nu doarme niciodata si este legat de emotii. In plus, s-a dovedit ca o acumulare de ioni pozitivi in aer dauneaza sanatatii. In fum exista o incarcatura de ioni negativi, care au un efect benefic asupra dispozitiei noastre si amelioreaza anumite afectiuni care se dezvolta intr-un mediu in care calitatea aerului este slaba. Un mediu incarcat poate produce astm, alergii, greata, dureri de cap si asa mai departe.
De asemenea, frunzele albe de salvie pot fi, pur si simplu, intinse pe podea. Mersul sau asezarea pe el ofera apoi un miros placut si asigura purificarea locului. Acest proces il regasim chiar si azi in ritualurile indienilor Sioux. Si totusi, cum putem face fumigatia cu salvie alba sau neagra?
Iata toti pasii si sfaturile pentru o ceremonie de succes prin fumigatie:
Pasul 1: Achizitioneaza de la e-palosanto.com betisoare de salvie alba sau neagra, ori ambele, si un recipient, castron sau alt recipient rezistent la caldura. Aseza totul pe o suprafata neinflamabila. Scioca de abalon este folosita in mod traditional, deoarece forma sa favorizeaza o buna rezistenta la caldura si o ventilatie naturala.
Pasul 2: Aprinde salvia, de preferinta cu un chibrit. Lasa betele sa arda cateva secunde si stinge flacara. Ai grija, frunzele albe de salvie din bete zboara destul de usor. Daca utilizeazi insa un bat mai dens, lasa-l sa arda putin mai mult inainte de a-l stinge. Nu utiliza un recipient metalic, pentru ca te poti arde daca te plimbi prin incapere.
Pasul 3: Utilizarea salviei albe sau negre trebuie facuta intr-o zona bine ventilata. In interior, este recomandabil sa deschizi una sau mai multe ferestre. Acest lucru permite evacuarea excesului de fum si a faimosilor ioni pozitivi sau a „spiritelor rele”. Trebuie doar sa te plimbi in jurul fiecarei camere si sa ghidezi fumul catre fiecare colt din calea ta. Dupa cateva minute, ar trebui sa simti ca se schimba energia.
Pasul 4: Astepta ca batul sa arda complet. Credinta americanilor nativi este ca salvia alba continua sa arda pana cand curatarea este completa.
Pasul 5: Daca doresti cu adevarat sa stingi batul in timp ce arde, tot ce trebuie sa faci este sa-l sa-l zdrobesti in vas, in pamant sau sa treci capatul direct sub apa.
Unele obiecte sacre sunt folosite pentru ceremonie. Pana de vultur, de exemplu, este utilizata pentru a dispersa fumul in locul dorit si promoveaza efectul salviei. Orice accesoriu in sine este purificat inainte de utilizare.
Salvia alba si cea neagra pot fi utilizate cu alte plante cunoscute in mod traditional pentru proprietatile lor de fumigare. Efectele lor vor fi consolidate atunci cand sunt utilizate impreuna.
Pinul este utilizat pentru purificarea si armonizarea locurilor si a oamenilor. La fel ca salvia, lavanda disperseaza energiile negative si atrage binele. Parfumul sau ajuta, de asemenea, la intarirea si calmarea mintii, creand o atmosfera propice increderii si sigurantei de sine. Persoanele stresate sau nervoase vor beneficia, de asemenea, de proprietatile ei relaxante.
Ienuparul este o planta care purifica corpurile si locurile, ca si salvia. A fost folosit inca din antichitate pentru a alunga „spiritele malefice” sau toxinele prezente in atmosfera, in functie de context. Este o planta protectoare si calmanta. Este una din cele mai bune combinatii cu salvie.
Intra pe e-palosanto.com pentru a alege betele de salvie, simple sau in combinatie cu alte ierburi si achizitioneaz-o pentru purificarea casei tale si a propriei persoane.