Având deja un titlu consacrat în spațiul artistic timișorean și nu numai, nonconformiștii artiști de la Baraka revin în forță cu un nou proiect menit să demonteze viziunile conformiste, propunând perspective inedite, originale, care stârnesc un val de reacții controversate în rândurile publicului. Expoziția acestora va reprezenta un „eveniment menit să încalce dictatele codului artistic oficial, care vizează depășirea barierelor ignoranței, conformismului și standardizării”, anunță consulul Italiei, Niccolo’ Maso.

Evenimentul se intitulează „XXX – Restricted Area” și va avea loc duminică, 30 iunie, ora 19.00, în curtea Facultății de Artă. Accesul minorilor este strict interzis.

Pot fi iubiți sau disprețuiți, dar matricea este autentică, mijloacele sunt constante și generoase, evocarea este întotdeauna sensibilă și imaginația întotdeauna revigorată. Această opera nouă, imprevizibilă, este binevenită sau mai degrabă prevăzută, deoarece a fost latentă, aproape în așteptare, inevitabilă. Cei care cunosc Baraka găsesc în această creație un concentrat al lumii lor, o mică parte a vieții și a naturii lor. După ce am văzut una dintre expozițiile lor, i-am încurajat pe Baraka să continue, să pregătească o expoziție pe care aș fi vrut să o organizez eu însumi. Sunt fericit să-i prezint sau mai exact, să nu-i prezint, pentru că nu este sarcina mea, ci să transmit celor pe care-i privesc, cât de mult îi iubesc și apreciez…”, declară Enrico Cannata.

De interes:  Custom Reșița, acreditat pe lista super festivalurilor din România! Planuri uriașe pentru 2020!

Orientați spre arta experimentală, oscilând între organic și anorganic, câteva aspecte țintă ale grupului Baraka le reprezintă studiile identității sexuale, religioase și politice, raportat la contextul social. Discursul artistic întreținut acompaniază un dialog vizual bazat pe contrastul între corporalitate și mediul extern, relația dintre tare și moale, interior și exterior, expresie și percepție.

Baraka reprezintă o formulă unică pe scena de artă contemporană din România. Lucrările și proiectele sunt realizate într-o manieră colectivă, prin care fiecare concept este realizat prin etanșare de idei. Spațiul Baraka a apărut dintr-o necesitate, alternativa instituției. Dorința de a funcționa într-un spațiu independent era de a crea un loc natural de dezvoltare artistic lipsit de orice compromis. De-a lungul timpului, conceptul spațiului s-a conturat într-o direcție organizată, împărțită pe 3 secțiuni: un spațiu generos pentru atelier (unde se poate lucra și locui), un spațiu-galerie și un loc de întâlnire și discuții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.