Magazinele sunt pline de aparate de aer condiționat, mai ales că sezonul cald se apropie. Cum verile sunt toride, prezența unor asemenea aparate în locuințe a devenit în multe cazuri o necesitate, la fel cum este frigiderul, televizorul sau calculatorul.
Oferta este bogată, însă atunci când ne decidem că vrem să ne cumpărăm un aparat va trebui să alegem bine pentru că nu e o investiție tocmai ieftină. Luăm în calcul o serie de factori cum ar fi puterea, funcțiile, clasa energetică, filtrele sau nivelul de zgomot atunci când alegem de la raionul de aparate de aer condiționat.
Cum alegem cel mai bun aparat pentru casa noastră
Va trebui să cunoaștem suprafața camerei unde vom monta aerul condiționat și cu aproximație numărul celor care vor sta acolo. Datele sunt necesare pentru a ști cât de putenic trebuie să fie aparatul, mai exact pentru obținerea numărului necesar de BTU. Acest criteriu ne indică ce cantitate de căldură e necesară pentru a crește temperatura. Numărul de BTU îl obținem prin înmulțirea volumului camerei cu 150. Calculele realizate de specialiști arată că pentru un spațiue de aproximativ 30 de mp e nevoie de 12.000 BTU.
Poziționarea unității exterioare – la soare sau la umbră – e un alt factor în funcție de care alegem numărul de BTU. Dacă aparatul va sta în soare, numărul de BTU va fi cu 10% mai mare decât dacă unitatea va fi fixată la umbră.
În România nu este foarte răspândită încălzirea pe perioada iernii cu aparate de aer condiționat, cum se practică în Israel de exemplu. Cele mai multe dintre ele funcționează doar pe perioada verii pentru a produce confort în locuințe sau în alte spații publice sau de birouri. Prin urmare va trebui să studiem cu atenție funcțiile pe care aparatul le are și să îl alegem pe cel mai performant în funcție de modul în care îl vom utiliza. În cartea tehnică vom găsi funcții de răcire, încălzire, ventilare, dezumidificare, jet, programare pornire sau oprire, autocurățare.
Aparatele care consumă puțin sunt mai scumpe
Să mai spunem că inverterul ne ajută să știm exact câtă energie s-a consumat și să putem controla acest lucru prin temporizare. În acest mod se ajunge mai repede la temperatura dorită, timpul de pornire este cu o treime mai scurt, consumul este redus cu până la 30% și prin urmare și factura la curent electric este mai mică, iar în cameră nu se vor mai resimți fluctuații de temperatură.
Dacă aveți nevoie de două aparate de aer condiționat în camere alăturate, puteți folosi o singură unitate externă și două interne. Funcția se numește split dublu, dar nu o au toate unitățile.
Toate aparatele de aer condiționat au filtru de praf care captează particulele foarte mici din aer. Acesta trebuie curățat periodic pentru o bună funcționare a aparatului. Dar în afară de acest filtru aparatele mai pot avea filtru electrostatic antibacterian, foarte util pentru că absoarbe de exemplu sporii invizibili de mucegai și microorganismele dăunatoare. Fumul de țigară și mirosul neplăcut sunt anihilate cu un filtru special dezodorizant cu carbune activ.
La aparate de aer condiționat consumul de energie electrică este destul de mare. Ne interesează în mod deosebit clasa energetică. În ultimii ani, firmele au scos pe piață și aparate performate care consumă mai puțin. Chiar dacă un aparat de clasă energetică A sau B va costa mai mult, e de preferat să îl luați în detrimentul unuia mai ieftin dar care consumă mult.