problematica-apelor

Când experții în meteorologie vorbesc despre secetă și lipsa de precipitații și despre vremuri grele care se apropie, poate merită să acordăm atenție la declarațiile lor. Însă nu doar meteorologii ne avertizează. Potrivit unui raport din iulie al Ministerului Agriculturii aproximativ 16 000 de hectare de teren cultivate cu grâu sunt afectate de secetă în România. Și dacă toate acestea nu ar fi fost de ajuns, organizația mondială Forumul Economic Mondial atrage atenția tuturor liderilor globali cu un document care detaliază impactul negativ al evenimentelor meteorologice extreme care afectează societățile din întreaga lume, atât din punct de vedere social, cât și geopolitic.

Raportul Global Risk Report 2022 (Global Risk Report 2022) preconizează că lipsa apei este un factor determinant al migrației. Forumul Economic Mondial (World Economic Forum) a publicat recent Raportul privind riscurile globale 2022 pentru a examina modul în care divergența globală în mai multe domenii în perioada de redresare de după COVID-19 amenință să adâncească disparitățile și să agraveze fracturile sociale.

Bazându-se pe opiniile a peste 950 de experți și factori de decizie din întreaga lume, cea de-a 17-a ediție a raportului deslușește unele dintre tensiunile globale critice care ar putea agrava efectele în cascadă ale pandemiei și complica coordonarea necesară pentru a aborda provocări comune care includ consolidarea acțiunilor climatice, restabilirea mijloacelor de trai și a coeziunii sociale. În mod special, criza de apă poate determina oamenii să se mute din țările lor de origine din cauza impactului acesteia asupra sănătății și a condițiilor de trai, precum și din cauza conflictelor pe care riscă să le declanșeze.

lipsa-apa-copii

Schimbări climatice, conflicte și instabilitatea politică vor forța milioane de oameni să își părăsească locuințele

Schimbările climatice sunt un factor cheie al migrației. Aceasta deplasează oamenii în mod direct din cauza dezastrelor naturale și îi poate deplasa în mod indirect prin încurajarea migrației economice din economiile în scădere și vulnerabile, din cauza efectelor negative ale schimbărilor climatice. Incapacitatea de a se adapta la schimbările climatice sau de a diminua impactul acestora, amenință să facă nelocuibile anumite părți dens populate ale lumii. Fenomene meteorologice mai frecvente și mai extreme – inclusiv incendii, inundații și secete, ar putea provoca strămutarea a peste 200 de milioane de persoane până în 2050. Lipsa apei este un factor-cheie al migrației, din cauza impactului pe care îl are asupra sănătății și mijloacelor de trai, precum și a conflictelor pe care riscă să le declanșeze. Respondenții GRPS au considerat că “vremea extremă” și “eșecul măsurilor de combatere a schimbărilor climatice” sunt factori agravanți puternici ai “migrației involuntare”. Țările dens populate care depind în mare măsură de agricultură – cum ar fi India, Nigeria, Pakistan și Filipine, sunt deosebit de vulnerabile la insecuritatea climatică. Înrăutățirea fenomenelor meteorologice extreme va declanșa migrația și strămutarea pe scară largă, dar reticența comunității internaționale de a recunoaște “refugiații climatici” și “migranții ecologici” adâncește decalajul de protecție juridică a acestora.

De interes:  Ce doctor se ocupa de bolile si chirurgia mainii

refugiati-climatici

Cadrele legislative și de guvernanță rămân nepregătite pentru a proteja milioanele de persoane expuse riscului de strămutare care nu se califică drept refugiați tradiționali. Aceste lipsuri în guvernanță ar putea lăsa guvernele fără răspuns în cazul unui șoc ecologic brusc, cu impact puternic asupra mediului. În plus, eșecul realizării unor tranziții incluzive către economii de tip “net zero” ar putea agrava insecuritatea economică pentru întreprinderile și gospodăriile din țările originare rămase în urmă.

revolte-de-strada

După cum se poate observa din rândurile de mai sus, criza climatică este departe de a fi doar o temă mediatizată de presă. Prezentul raport Global Risk Report 2022 este rezultatul a aproape 1 000 de expertize, scrise de specialiști din multiple domenii. Seriozitatea și actualitatea subiectului nu mai permite nicio îndoială. Acum, este momentul ca noi toți să ne uităm în jurul nostru, la mediul înconjurător și să începem să ne concentrăm asupra modului în care îl putem îmbunătăți, având în vedere agravarea condițiilor mediului înconjurător.

De interes:  Cum sa iti alegi modelul paltonului in functie de forma corpului

apele-criza-climatica

Condițiile meteorologice extreme, care devin din ce în ce mai frecvente în agricultură sau lipsa apei, care sunt raportate aproape zilnic de către fermieri și specialiștii în managementul animalelor sălbatice, sunt probleme care mai devreme sau mai târziu vor avea un impact major asupra vieții noastre de zi cu zi, direct sau indirect. Gândiți-vă doar la numeroasele hectare de cereale avariate raportate de experții agricoli numai în acest an. Mai devreme sau mai târziu prețurile produselor alimentare de bază vor fi afectate din cauza acestor catastrofe. Dar chiar și problema legumiculturii timpurii merită să fie examinată. Analizând toate acestea împreună, poate putem înțelege creșterea aparent irațională a prețurilor la alimentele de bază, necesare în fiecare zi în fiecare gospodărie.

Dacă ne uităm la toate elementele sectoarelor problematice, după cum arată și raportul, cea mai mare problemă este deficitul de apă, iar ceea ce o face și mai gravă este gestionarea proastă a apei existente. Minimul pe care îl putem face pentru a îmbunătăți această gestionare foarte proastă a apei este să fim bine informați, să alegem soluții care nu irosesc energie și apă, în funcție de problemele și nevoile noastre. Dacă aveți norocul de a avea o sursă naturală de apă pe terenul dumneavoastră, tot ce trebuie să faceți este să vă consultați cu un specialist pentru a stabili ce nevoi de apă puteți satisface în mod eficient din acea sursă. Pentru a face acest lucru, vom avea nevoie și de dispozitive care să distribuie apa în clădirile noastre, în sistemele de irigare sau în alte zone care au nevoie de apă. Respectivele dispozitive pot fi hidrofoare, pompe apă sau chiar și sisteme mai complexe combinate din aceste dispozitive. În zilele noastre, putem achiziționa pompe apă care să satisfacă toate tipurile și nivelurile de necesități de apă. Cea mai importantă întrebare este dacă pompa este dimensionată corect și dacă a fost proiectată sistemul în mod corespunzător pentru asigurarea unei soluții optime pentru nevoile dumneavoastră.

De interes:  Cum alegi cea mai buna placa de indreptat parul

Însă, ca să revenim pentru o clipă la situațiile de utilizare necorespunzătoare sau ineficientă a apei, trebuie să discutăm și despre măsurile de utilizare a apelor, cum ar fi apa de ploaie sau alte forme de apă murdară. Aici vorbim despre apă care nu poate fi folosită ca apă curată sau apă potabilă, dar care este perfect potrivită pentru irigații de exemplu și ar fi păcat să nu o folosim sau să o irosim. În scopul pompării apei murdare din rezervoarele de apă de ploaie sau din alte tipuri de rezervoare de apă, cele mai potrivite dispozitive sunt pompele submersibile pentru ape uzate. Dacă ne gestionăm resursele de apă cu suficientă atenție, este posibil să mai avem șansa de a face față în mod eficient acestei crize a apei, care pare uneori fără speranță și iremediabilă.

Așadar, nu mai există nicio îndoială că trebuie să încetăm să trăim în mod risipitor. Trebuie să fim foarte conștienți de toate resursele noastre, de toate rezervele noastre. Trebuie să ne conștientizăm în mod constant, atât pe noi înșine, cât și mediul înconjurător, că aceasta este singura modalitate de a obține un viitor sustenabil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.