Acumulatorii cu hidrogen devin realitate la Microsoft

Progresele si investitiile realizate in domeniul energiei verzi au facut acum posibila constructia unor celule energetice cu hidrogen, Microsoft anuntand ca noile lor celule au reusit sa alimenteze continuu un centru de servere timp de mai multe zile la rand. Microsoft planuieste sa renunte complet la dependenta de combustibili fosili pana in 2030, acesta reprezentand primul pas spre acel obiectiv indraznet.

Impactul asupra mediului

Poluarea la care se refera Microsoft e strans legata de siguranta datelor, centrele lor de servere fiind dotate cu generatoare diesel, necesare mentinerii continue in functiune a serverelor de date. Problema acestor generatoare de curent e ca nu sunt utilizate decat la caderi de tensiune, care au loc foarte rar. Insa sunt necesare si deci implica costuri, chiar daca nu sunt folosite. Pe langa reducerea emisiilor Microsoft va mai beneficia si de preturi accesibile, tehnologia necesara producerii celulelor de hidrogen devenind recent suficient de ieftina ca sa incurajeze trecerea de la generatoarele diesel.
De interes:  Zbor cu avioane de mici dimensiuni pe Aeroportul Caransebeș
Al treilea mare avantaj e ca pot fi folosite in combinatie cu sursele de energie eoliana pe care Microsoft deja le are. Acestea pot fi alternate in functie de conditiile de vreme. Desigur ca implicatiile acestei tehnologii depasesc simplele generatoare de curent, celulele putand fi utilizate chiar si in operatiuni de logistica, alimentand camioane electrice sau utilaje hidraulice. Se genereaza o infrastructura puternica pentru a profita de aceste oportunitati, iar Microsoft se poate lauda, deocamdata, ca e lider in aceasta tranzitie si ca are un plan bine gandit cel putin pentru urmatorii ani.

Generatoare de curent diesel

Celulele cu hidrogen sunt in continuare voluminoase in comparatie cu cele Li-Ion, dar faptul ca Microsoft a ales sa investeasca in ele va accelera si mai mult evolutia lor, iar obiectivul declarat este ca serverele sa ajunga la timp morti nemaivazuti pana acum, atat de mici incat uptime-ul sa tinda spre 99.999%. Divizia Microsoft ce activeaza in acest domeniu este Azure, iar ei considera ca metodele actuale de asigurare impotriva downtime-ului sunt invechite si cu siguranta ca nu vor mai fi folosite prea mult timp de acum incolo.
De interes:  Ce poţi să faci cu mobila veche pe care nu o mai doreşti?
Aceasta si din cauza limitarilor fizice ale generatoarelor cu motor termic, existand inevitabil o perioada de timp intre intreruperea energiei electrice si momentul in care generatorul diesel ajunge sa acopere in totalitate caderea din momentul pornirii sale. Aceasta pauza nedorita trebuia cumva rezolvata, solutia pe termen scurt fiind insasi acumulatorii. Desi Azure inca foloseste generatoare diesel ca metoda principala de asigurare, pauza e acoperita de acumulatori care intra in functiune la milisecunda. Acumulatorii actuali au autonomie foarte mica si functioneaza doar pana la pornirea generatorului.

Acumulatori cu hidrogen

Conceptul nu era nou, insa Microsoft a decis sa il foloseasca dupa niste observatii in cadrul unui test pentru acumulatori auto. Producatorii auto investesc masiv in urmatorele generatii de masini electrice, iar cheia ramane autonomia pe care o confera acumulatorii. Acest tip de celule foloseste un proces in care hidrogenul si oxigenul sunt combinate, avand ca rezultat producerea de apa si curent electric. Testul si cercetarea s-au facut cu scopul de a gasi solutii verzi si ieftine pentru transportul marfurilor, deci nu doar pentru autoturisme ci mai ales pentru camioane de mare tonaj.
De interes:  Sindactilia – malformatia degetelor lipite

Ce urmeaza?

O problema pentru viitorul foarte apropiat va fi depozitarea hidrogenului ca combustibil, acesta fiind voluminos si necesitand mult spatiu de depozitare pentru obiectivele propuse. Microsoft au pornit cu indrazneala pe acest drum si nu mai au cale de intoarcere, insa sunt convinsi ca acumulatorii cu hidrogen reprezinta viitorul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.