Daca iti supraincarci organismul de toxine, cu siguranta nu te simti bine. Aceste toxine in exces tind sa provoace probleme de sanatate fizica si mentala, precum oboseala cronica, dureri de cap, insomnie si diverse afectiuni. Multe dintre aceste toxine provin din lucruri pe care le folosesti sau le consumi zilnic, in special din alimente, apa, produse de infrumusetare si ingrijire personala si din mediul inconjurator. Daca te intrebi de ce este atat de important sa recurgi din cand in cand la o cura de detoxifiere a organismului, arunca o privire asupra randurilor de mai jos.
1. Curele de detoxifiere iti curata organismul de toxine, grasimi si de multe alte substante nesanatoase.
In fiecare zi, respiram poluantii din substantele chimice de uz casnic si ingeram, fara sa ne dam seama, pesticide, conservanti, metale si alte substante chimice prin alimentele pe care le consumam. De asemenea, putem ingera substante chimice daunatoare (de exemplu, parabeni) prin piele din produsele neorganice de ingrijire a corpului, cum sunt lotiunile, spray-urile si deodorantele – chiar daca inca se fac cercetari stiintifice pentru a determina amploarea acestora. In plus, corpul nostru produce deseuri din propriile sale procese metabolice. Atunci cand aceste toxine si deseuri se acumuleaza, putem intampina probleme precum oboseala inexplicabila, indigestie, perturbari horomnale, gandire neclara, etc. Pentru a stimula organismul sa se detoxifice, se recomanda consumul unei combinatii de plante care sa sustina procesele rinichilor, ficatului, intestinelor si sistemului limfatic.
2. Inveti sa mananci sanatos.
Intrucat majoritatea dietelor de detoxifiere se concentreaza asupra eliminarii tuturor alimentelor nesanatoase (de exemplu, sucurile acidulate, alimentele procesate, dulciurile, alcoolul, carnea rosie, etc.), ii vei oferi sansa corpului tau de a se bucura de placerea simpla a fructelor si legumelor proaspete, a cerealelor bogate in nutrienti si a leguminoaselor. De asemenea, din moment ce acum nu vei mai consuma bauturi care au in componenta cofeina, zahar sau alcool, te vei concentra pe cea mai sanatoasa dintre ele, – apa. Daca nu iti place sa bei apa plata simpla, incearca sa ii dai o savoare adaugand in pahar putin suc de lamaie, menta sau castravete.
3. Slabesti.
Cand mananci mai sanatos si elimini toxinele, greutatea ta corporala va scadea, cel mai probabil. Cele mai bune planuri de detoxifiere nu te infometeaza, ci mai degraba iti permit sa mananci toate fructele si legumele sanatoase pe care le doresti, dar si sa consumi cantitatea de proteine, grasimi sanatoase si seminte de care corpul tau are nevoie pentru a se simti energic.
4. Te concentrezi asupra alimentelor “curate”.
Majoritatea planurilor de detoxifiere te determina sa te abtii de la alimente care pot provoca alergii sau intoleranta alimentara la unele persoane. Ouale, soia, porumbul, graul, produsele lactate, nucile, semintele, alcoolul, etc. sunt adesea pe listele de alimente nerecomandate in detoxifiere. Cu toate acestea, unii oameni inca mananca iaurt datorita beneficiilor sale probiotice in timpul detoxifierii. Cand ai terminat cu detoxifierea, reintroduce in dieta aceste alimente pe rand si monitorizeaza daca ai orice fel de reactie neplacuta (de exemplu, balonare, tulburari digestive, dureri de cap, oboseala, modificari ale dispozitiei). In cazul in care observi stari deranjante in urma consumului unuia dintre aceste alimente, elimina-l in totalitate din dieta sau incearca sa il consumi doar ocazional.
5. Te concentrezi asupra a ceea ce este important.
O detoxifiere nu inseamna doar eliminarea acelor “lucruri” de care corpul nostru nu are nevoie. Mai holistic, detoxifierea ar putea fi gandita ca o modalitate de a elimina toxinele, gandirea negativa si activitatile inutile din viata noastra de zi cu zi. Este necesar sa acordam ceva timp pentru a medita si a ne limpezi mintea. De asemenea, este important sa ne dam seama ca trebuie sa ne mai rasfatam trupul din cand in cand cu cate un masaj sau un tratament spa pentru a ne reimprospata.
6. Oferi o pauza sistemului tau digestiv.
Cand elimini proteinele grele (cum ar fi carnea rosie), alergenii alimentari potentiali, zaharurile, junk food-ul, etc., oferi o pauza sistemului tau digestiv si permiti corpului sa elimine ceea ce nu are nevoie, consumand in acelasi timp multa apa si suplimente alimentare. Asigura-te totusi ca bei apa filtrata care contine mineralele de care are nevoie corpul tau.
7. Inveti despre suplimentele sanatoase.
Multe diete de detoxifiere recomanda adaugarea catorva suplimente pe langa alimentele sanatoase. Unele dintre aceste suplimente, cum ar fi uleiul de peste sau uleiul de in, pot fi consumate in continuare si dupa incheierea detoxifierii. De asemenea, inveti despre plantele care ajuta la “curatarea” sistemelor organismului, ceea ce este deosebit de important in special daca suferi de vreo boala acuta sau cronica pentru care inca nu s-au gasit remedii.