10 lucruri pe care nu le stiai despre casele de amanet

Casele de amanet sunt unele dintre cele mai vechi institutii de imprumut. Au aparut cu mii de ani in urma si, o vreme, au reprezentat principala sursa a creditelor de consum. De-a lungul timpului, atat persoanele fizice cat si intreprinzatorii au apelat la serviciile lor ca sa imprumute sume mici de bani fara sa se loveasca de procesul anevoios si birocratia care domina sistemul bancar. Cu toate acestea, casele de amanet nu s-au bucurat intotdeauna de o reputatie buna. Putem spune ca lucrurile s-au schimbat semnificativ abia in ultimul deceniu, cand tot mai multi oameni au inteles ca reprezinta o solutie practica si foarte simpla de a obtine bani in baza unor garantii. Totusi, inca exista o multime de lucruri necunoscute despre magazinele de amanet. Iata ce nu stii despre aceste unitati:

1.Au o istorie indelungata

Imprumuturile obtinute prin amanetarea bunurilor valoroase au aparut acum mai bine de 3.000 de ani in urma. Casele de amanet au fost primele institutii de credit inregistrate. Spre finalul Evului Mediu, The House of Lombard din Europa detinea o retea intreaga de unitati, iar sigla sa formata din trei bile aurii a fost asociata mult timp cu industria amanetului.

2.Se adreseaza tuturor categoriilor sociale

Magazinele de tip amanet s-au dezvoltat pe fondul unui climat economico-financiar de criza. Inca de la infiintare si pana in prezent, acestea au servit toti oamenii care au avut nevoie sa-si rezolve diverse urgente financiare. Casele de amanet nu vizeaza doar o anumita categorie sociala, ci sunt o solutie chiar si pentru oamenii cu venituri mari.

3.Ofera garantii de autenticitate

Fiecare unitate are propriile politici, insa in cazul anumitor bunuri oferite casele de amanet ofera si certificate de autenticitate. De exemplu, un magazin care are bijuterii din aur de vanzare, fie ele noi sau second-hand, va da cumparatorului si o garantie pentru accesoriile achizitionate.

4.Nu primesc drept garantie piese vestimentare

Intr-o casa de amanet nu pot fi lasate drept garantie articolele vestimentare. In anumite cazuri, se pot accepta doar hainele care au o valoare foarte mare, de exemplu produsele unicat sau cele care fac parte dintr-o anumita colectie.

5.Exista si case de amanet de lux

Multi cunosc unitatile standard unde pot fi amanetate bijuterii sau aparate electronice si electrocasnice, insa exista si case de amanet pentru clientii ceva mai bogati. In astfel de magazine pot fi lasate drept garantie  obiecte de arta si bijuterii foarte valoroase, masini de lux ori alte produse scumpe. Imprumuturile, in acestea cazuri, pot ajunge sa fie destul de mari.

6.Bunurile amanetate nu pot fi folosite

Indiferent daca este vorba de o bijuterie, un smartphone sau alt bun de valoare, atat timp cat este amanetat acesta trebuie pastrat in siguranta. Depozitarul nu poate folosi in nici un fel obiectele primite drept gaj, ci doar are obligatia sa le tina pentru o perioada de timp stabilita impreuna cu clientul sau.

7.Sunt protejate de Sfantul Nicolae

Se spune ca Sfantul Nicolae, cunoscut pentru bunavointa sa, este protectorul spiritual al caselor de amanet. Chiar daca aceste unitati au fost considerate si un simbol al lacomiei umane, Sfantul Nicolae vegheaza asupra lor.

8.In SUA, patru unitati au fost listate la Bursa

Casele de amanet sunt foarte apreciate de catre americani. Intr-o perioada de doar 10 ani, in SUA au aparut mai bine de 15.000 de unitati. De asemenea, tot aici patru dintre cele mai mari case de amanet sunt listate la Bursa.

9.Activitatea lor este supervizata de BNR

In tara noastra, casele de amanet sunt institutii financiare care, alaturi de firmele de leasing si creditele de consum, intra in categoria companiilor supervizate de Banca Nationala a Romaniei.

10.S-au dezvoltat intens in Anglia

Reteaua de case de amanet a cunoscut in Anglia una dintre cele mai spectaculoase dezvoltari de pe intreg teritoriul Europei medievale. Mai mult, pentru ca armata sa poata fi finantata in razboiul impotriva Frantei, in anul 1338 regele Edward al III-lea chiar a ordonat amanetarea intregii averi a nobilimii.

Situatile economice dificile transforma amanetul in cea mai simpla solutie pentru nevoile financiare si urgentele oamenilor. Serviciile acestuia sunt deosebit de utile, atat pentru imprumuturi cat si pentru vanzarea sau cumpararea de bunuri, totul fiind realizat intr-un mediu sigur si corect. 

De interes:  Cum te ajuta acest tutun la galeata?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.