vinuri din moldova

Vinurile din Moldova au o istorie veche de peste 7000 de ani, aceasta incepand cu fiecare familie care isi facea singura vinul, o licoare foarte apreciata, consumata pe toata perioada anului. Vinurile sunt bautura nationala a Moldovei, iar viticultura si arta producerii vinului reprezinta activitati traditionale pentru moldoveni. In prezent, sectorul vinicol eset cel care creeaza cele mai multe locuri de munca in mediul rural, 1 din 4 persoane fiind angajata direct sau indirect in aceasta industrie.

Specificul vinurilor din Moldova

In cadrul vinurilor albe, soiurile autohtone Feteasca Alba si Feteasca Regala sunt cel mai bina adaptate la climatul continental si la solurile zonei geografice. Vinurile obtinute in acest terroir sunt caracterizate de arome dominante de vita de vie, floare de tei, salcam, flori salbatice, fan, caise, mure sau citrice.

In cazul vinurilor rosii, principalul soi autohton este Rara Neagra, numit si Babeasca Neagra. Acesta se remarca prin aroma de fructe rosii, visine, zmeura, prune si o nota eleganta de violete. Este un vin usor si delicat cu taninuri moi si bogate.

De interes:  Top 3 preparate turcesi pe care la le incerci in vacanta aceasta

Un alt soi de struguri rosii autohtoni este Feteasca Neagra. Acesta este foarte vechi si, in prezent, cunoaste o adevarata renastere.

Nu trebuie uitate vinurile spumante si nici lichiorurile din vin care sunt renumite in intreaga lume interesata de vinurile din Moldova.

Turismul vitivinicol din Moldova

Cu toate ca turismul vitivinicol din Moldova este in prezent abia la inceput, se dezvolta rapid datorita turismului regional, in special cu Romania si tarile din Europa Centrala. Pentru toti cei care cauta o aventura combinata cu vin si gastronomie, vinurile din Moldova, podgoriile si vinariile de aici devin din ce in ce mai atractive.

Podgoriile din Moldova

Moldova are putin peste 100.000 de hectare de vita de vie, ceea ce inseamna ca se numara printre tarile cu cea mai mare acoperire cu podgorii din intreaga lume. Industria vinului din Moldova este extrem de importanta pentru economie, tara devenind din ce in ce mai atractiva pentru iubitorii de vinuri si experiente inedite.

De interes:  Cum a reusit un barbat sa fure 122 de milioane de dolari de la Facebook si Google

Moldova are o istorie lunga a vinificatiei

Cu toate ca in Moldova primul vin a fost produs cu mii de ani in urma, tara avand o istorie lunga in vinificatie, vinurile din Moldova au devenit cunoscute abia in urma cu 30 de ani. Acest lucru se datoreaza faptului ca Moldova a facut parte pana atunci din Uniunea Sovietica, iar acesta nu a dorit sa ilustreze si sa mediatizeze foarte mult vinurile din Moldova.

Istoria vinurilor din Moldova devine cunoscuta abia dupa obtinerea independentei

In 1991, dupa obtinerea independentei, Moldova a inceput sa se reinventeze. Totul a inceput treptat dupa reforma funciara si redistribuirea terenurilor care fusesera confiscate de stat si a continuat cu gasirea noilor piete de desfacere a vinurilor din Moldova. In perioada de dominatie, chiar daca Moldova producea cantitati mari de vinuri, acestea erau consumate vrac de locuitorii Uniunii Sovietice. In 1980 suprafata podgoriilor din Moldova se intindea pe cca 200.000 de hectare, ceea ce este enorm pentru o tara atat de mica. La mijlocul anilor ‘80, insa, dupa lansarea campaniei antialcool a presedintelui Mikhail Gorbaciov, industria vinurilor din Moldova a suferit grav, o treime din podgorii fiind distruse.

De interes:  Sunt schimbările climatice o cauză a apariției numărului mare de rozătoare?

Dupa eliberare lucrurile s-au schimbat, Moldova revenind in forta si umind lumea cu calitatea vinurilor pe care le produce.

Daca esti in cautare de vinuri din moldova te invitam pe site-ul producatorului de vin Ikel: www.vinuridinmoldova.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.