Cand pornim intr-o „calatorie” prin universul panificatiilor, cel mai important lucru pe care trebuie sa-l avem in bagaj este drojdia. Dar cum alegem tipul de drojdie, pana la urma? Care ni se potriveste mai mult? Care sunt avantajele si dezavantajele acestora? Oare tipul de drojdie afecteaza calitatea si aroma aluatului? Ei bine, am pregatit noi toate raspunsurile!
Tipuri de drojdie
Exista doua tipuri de drojdie: drojdie uscata si drojdie proaspata. Drojdia uscata, la randul ei, este clasificata in drojdie uscata activa si drojdie uscata instant.
- Drojdia proaspata. Drojdia proaspata are o cantitate ridicata de apa – cam 70-80%. Aceasta are un termen de valabilitate destul de scurt, aproximativ 40 de zile de la data fabricatiei. In plus, drojdia proaspata trebuie pastrata la frigider, altfel devine inutilizabila. Odata deschis pachetul, drojdia trebuie folosita imediat. Drojdia proaspata trebuie dizolvata in lapte sau apa calda pentru 10 minute.
- Drojdia uscata activa. Drojdia uscata activa se vinde sub forma de granule si are un nivel de umiditate de doar 5-8%. Aceasta este obtinuta prin uscarea drojdiei proaspete. La fel ca drojdia proaspata, cea uscata activa trebuie dizolvata in apa sau lapte pana se formeaza bule la suprafata. Totusi, spre deosebire de drojdia proaspata, cea uscata nu trebuie pastrata la frigider.
- Drojdia uscata instant. Drojdia uscata instant se aseamana cu cu cea activa, cu exceptia faptului ca este mult mai fina si nu trebuie dizolvata in apa. In plus, drojdia instant reactioneaza mult mai rapid.
Cum folosim drojdia?
Drojdia poate fi utilizata in diverse retete de panificatie. In general, poti folosi orice tip de drojdie, pentru ca acest lucru nu afecteaza rezultatul final. Aici este vorba mai mult de comoditate. De exemplu, drojdia uscata are un termen de valabilitate mai lung si daca ti se face pofta intr-o seara de paine facuta in casa, nu trebuie sa fugi la magazin dupa drojdie proaspata.
In schimb, cel mai important lucru de care trebuie sa tii cont este cantitatea drojdiei. Aceasta difera in functie de tipul drojdiei. Bucatarii recomanda sa urmarim instructiunile de pe ambalaj sau din reteta. Daca aluatul contine o cantitate mare de oua, unt sau zahar, poti dubla cantitatea de drojdie. Aluatul va iesi bun si cu o cantitate mica, dar va dospi o perioada mai lunga.
Daca reteta mentioneaza drojdie uscata, iar tu ai doar drojdie proaspata, este in regula, atat timp cat respecti raportul corect de cantitate. Daca reteta cere 15 grame de drojdie uscata activa, trebuie sa imparti acest numar la 0.4 pentru a obtine cantitatea necesara de drojdie proaspata.
Nu uita ca…
Iata cateva sfaturi de care sa tii cont in procesul de preparare a panificatiilor:
- Pastreaza drojdia pe care nu o folosesti la congelator. Astfel, termenul de valabilitate al acesteia se va lungi. Poti pastra drojdia uscata la frigider, dar nu uita sa o lasi aproximativ 35-40 minute la temperatura camerei inainte de a o folosi.
- Testeaza drojdia inainte de a o folosi pentru a te asigura ca inca este activa. Adauga 1 lingurita de zahar in jumatate de pahar de apa calduta. Adauga 7 grame de drojdie activa uscata si amesteca continutul pana granulele nu mai sunt vizibile la suprafata. Asteapta 3-4 minute, apoi verifica daca lichidul a inceput sa faca spuma. In 10 minute, amestecul trebuie sa-si fi dublat cantitatea. Daca lichidul nu creste, inseamna ca drojdia nu mai este buna.
- Nu adauga sarea la inceput, pentru ca aceasta inactiveaza drojdia, iar aluatul nu va mai creste.
- Temperatura perfecta de dospire este intre 26 si 28 grade Celsius.
- Nu adauga apa prea fierbinte, pentru ca va influenta efectul drojdiei.
Inca mai stai pe ganduri? Nicio problema! Intra pe SecretulBunicii.ro pentru mai multe detalii despre drojdie. Vei gasi si o multime de retete pe care sa le testezi!