Tot mai multe vii din Franta sunt fotografiate din satelit, afirma un amplu material publicat de lejournalduvin.com. Motivul nu este spionajul marilor puteri, ci dorinta de a obtine recolte si, implicit, vinuri mai bune.
Concret, in momentul in care se declanseaza perioada de acumulare a strugurilor, cu 3-5 saptamani inainte de data recoltarii, satelitii fotografiaza in infrarosu parcelele de vie, pentru a obtine o cartografiere precisa a acoperirii de frunzis, practic cantitatea de vegetatie verde existenta pe vita de vie.
Un element considerat esential in calcularea vigorii butucului, a greutatii ciorchinilor si a boabei de strugure. Sistemul, botezat Oenoview, a fost pus la punct acum patru ani si copiaza unul similar folosit pentru cereale inca din 1996. Anul trecut, de exemplu, 6000 de hectare viticole din Franta au beneficiat de acest program, care nici nu scoate prea multi bani din buzunarele producatorilor, circa 6o de euro pentru un hectar cartografiat.
Conform lui Jacques Rousseau, responsabil cu serviciile viticole al Institutului Cooperatiei Vinului din Franta (ICV) , noul sistem poate fotografia 1000 de parcele in numai 8 secunde si ofera extrem de rapid date pe care echipele de la sol le-ar fi cules de-a lungul a doua, trei saptamani. Situatie care va ajuta enorm in stabilirea datei de recoltare a parcelelor, stiut fiind ca, daca intr-un tanc ajunge un procent de 20 la suta de struguri insuficient maturati, calitatea vinului va avea enorm de suferit.
Satelitul masoara reflectivitatea unei parcele de teren plantata cu vita de vie, atat in lumina vizibila, cat si in infrarosu. Reflectivitatea in diferite lungimi de unda da informatii despre sol si despre gradul de dezvoltare a plantelor.
Sistemul Oenoview analizeaza imaginile luate din satelit pentru a determina densitatea frunzelor, continutul de apa din sol si marimea ciorchinilor de struguri.
O harta a podgoriei, impartita in sectiuni corespunzand unei suprafete de doi metri patrati, apare colorata in diferite nuante, pe baza caroara se poate stabili momentul optim pentru culegerea strugurilor in fiecara sectiune.
Deoarece, in functie de conditiile meteorologice, nu toti ciorchinii de struguri se coc simultan, recoltarea la momentul potrivit este importanta pentru a asigura o calitate ridicata si uniforma a vinului.
Cu un lucru sunt de acord insa si realizatorii proiectului, si oenologii. Satelitul nu va putea inlocui niciodata omul, insa va fi o unealta care il va ajuta foarte mult.
Si in Marea Britanie va fi folosit acest sistem de monitorizare cu ajutorul imaginilor din satelit, pentru a optimiza recoltarea strugurilor si a imbunatati calitatea vinurilor.
Mai multe podgorii britanice au semnat un contract pentru utilizarea sistemului Oenoview, bazat pe analiza imaginilor din satelit.
Sursa: BBC