Amatorii de vinuri vor fi suprinsi sa afle ca vinul are un gust mai bun intr-o camera iluminata in albastru sau rosu.
Un bautor nu va simti la fel gustul vinului intr-o camera cu lumina alba sau verde: acesta pare mai bun, si pare sa fie mai scump, daca este baut in lumina albastra sau rosie, arata un experiment realizat de cercetatorii germani, informeaza The Telegraph.
Baut in incaperi decorate cu lumina ambientala de culoare rosie sau albastra, vinul alb pare mult mai gustos, a constatat un psiholog.
Intr-un astfel de decor, consumatorii pot avea impresia ca beau un vin de calitate mai buna – pentru care, implicit, sunt dispusi sa plateasca mai mult – fata de cazul in care consuma acelasi vin in incaperi cu lumina verde sau alba.
Psihologul Daniel Oberfeld-Twistel, de la Universitatea Johannes Gutenberg din Mainz, Germania, care a studiat acest fenomen, a amintit ca se stia deja ca modul in care este perceput gustul unei mancari sau bauturi este influentat de culoarea acesteia. Acest nou studiu arata ca si ambianta influenteaza modul in care percem gustul vinului, chiar daca nu are o influenta directa asupra culorii lui.
Explicatia sta, probabil, in faptul ca lumina de anumite culori actioneaza asupra creierului, influentand starea de spirit a oamenilor.
Studiul a fost realizat in mai multe incaperi, iluminate in culori diferite; participantilor li s-a dat sa guste vin alb din aceeasi sticla de Riesling si li s- a cerut sa evalueze calitatea acestuia.
Consumatorii din camerele iluminate in rosu sau albastru au dat „note” mai bune vinului, in ceea ce priveste aroma, l-au perceput ca fiind cam de 1,5 ori mai dulce decat l-au perceput cei din camere cu lumina alba sau verde si s-au aratat dispusi sa plateasca cu cca. 1 euro mai mult decat degustatorii „alb-verzi”.
Psihologul avertizeaza consumatorii sa fie atenti la acei proprietari de baruri care incearca sa mascheze calitatea mediocra a vinului lor, servindu-l intr-un decor modern, sofisticat iluminat.
Sursa: Telegraph Science