Vești bune pe termen prea scurt: Colterm primește gaz pentru câteva zile

După toată debandada căreia i-au căzut victime timișorenii care sunt racordați la sistemul centralizat de încălzire, teoretic, vine o veste bună. Practic, nu. Un furnizor de gaz a fost de acord livreze, dar la limită și pe termen scurt. Zeci de mii de abonați stau în frig și fără apă caldă. În spitale este dezastru. Școlile sunt oricum în vacanță. Declarațiile se succed halucinant. Cea mai recentă veste, venită de la primarul Domini Fritz ar suna bine: se va furniza gaz către Colterm. Soluția însă este pe temen incredibil de scur, adică doar până luni, și cam de avarie.

„Un furnizor temporar de gaz a transmis contractul semnat și Colterm va începe cât de repede se poate furnizarea căldurii și apei calde în locuințele timișorenilor și în spitale. Din motive tehnice, va dura câteva ore până când acest lucru se va simți în calorifere. Mulțumesc companiilor implicate, ministrului Energiei, Virgil Popescu, și tuturor celor care ne ajută în această criză.

De interes:  Generatoare electrice noi sau second hand? Cumpăram sau închiriem generatoare?

Din păcate asta este doar o soluție temporară. Noul furnizor a acceptat să semneze acest contract doar până luni, 1 noiembrie, ora 7, iar deoarece cantitatea de gaz este limitată sistemul va funcționa doar la un nivel minim.

Consiliul Local a alocat Colterm săptămâna aceasta încă 8,3 milioane de lei, pe lângă cele 142 de milioane de lei pe care le-am dat deja anul acesta, o sumă record. Dar explozia prețului la gaz la cote fără precedent în istorie a adus companiile de termoficare în România, oricum cu probleme uriașe, într-o situație de pericol real. Tot bugetul local nu mai este suficient să acopere aceste prețuri. Nici în Timișoara, nici în celelalte orașe din țară care au aceeași problemă. Ieri s-a votat în parlament o lege care va acoperi 50% din creșterea prețului la gaz pentru CET-uri prin subvenții de stat, un element important de soluție.

După mai multe săptămâni de discuții și negocieri cu toți marii furnizori de gaz și câteva companii mai mici din România, constat că dezorientarea din piața de gaz este enormă și de abia începem să realizăm magnitudinea crizei energetice în România.

De interes:  Peste 10.000 de ouă de Sfintele Paști dăruite persoanelor aflate în dificultate

Vom continua – împreună cu toți care au fost în aceste zile de partea Timișoarei, cu toți cei care ne-au sprijinit să traversăm această criză – toate demersurile pe lângă Guvernul României, Parlament, Comisia Europeană, astfel încât Timișoara și celelalte orașe cu termoficare publică să aibă furnizori și resursele necesare pentru a nu transforma această criză energetică într-una umanitară. Timișorenii au suferit destul în ultimele zile.”, a scris primarul Dominic Fritz pe pagina lui de Facebook

Sursa: Realitatea de Timis

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.