Utilajele de procesare lapte reprezintă una dintre cele mai importante părți din procesul tehnologic prin care se obține un produs de calitate. Acestea sunt folosite încă de la recepția laptelui, și au un rol bine stabilit.
Instalații și utilaje
Recepția cantitativă a laptelui se realizează volumetric cu ajutorul tijelor gradate din dotarea cisternelor de recepție, sau cu ajutorul galactometrelor, iar la recepția calitativă se utilizează sonde – acestea fac parte tot din utilaje procesare lapte – sunt tuburi de aluminiu cu diametrul de 10 mm.
Pentru determinarea procentului de grăsime se folosesc centrifuge încalzite electric, iar pentru depozitarea temporară a laptelui se utilizează tancuri isoterme. Acestea sunt prevăzute cu agitatoare mecanice – la rândul lor, agitatoarele au elice acționate de motoare electrice. Capacitatea unui tanc isoterm variază de la 2000 la 10.000 sau chiar 15.000 de litri.
Omogenizarea laptelui implică dispersarea uniformă a grăsimii în lapte, și se realizează cu ajutorul unor utilaje procesare lapte denumite omogenizatoare. Ulterior, laptele se pasteurizează, iar acest proces este posibil datorită pasteurizatoarelor cu plăci.
Lapte purificat microbiologic
Puritatea microbiologică a laptelui este considerată esențială, mai ales la fabricarea brânzeturilor. De aceea, există pe piață utilaje procesare lapte ce reduc gradul de contaminare a laptelui, și distrug microorganismele dăunătoare care pot pune în pericol calitatea produsului finit.
Totodată, în prelucrarea laptelui se utilizează linii pentru spălarea laptelui de consum, și a produselor lactate, precum și pentru îmbutelierea lor. Aceste linii sunt alcătuite din următoarele utilaje de procesare lapte: benzi transportoare, aparatul Graifer (scoate sticlele din navetă), mașină de spălat navete, mașină de spălat sticle cu casete, respectiv agregatul de umplere la nivel constant (sub vid).
Laptele este un sistem chimic foarte complex ce conține numeroase substanțe ce trebuie îndepărtate în procesul tehnologic. Toate aceste instalații și utilaje menționate anterior fac posibilă procesarea laptelui într-un mod ce respectă normele în vigoare, respectiv standardele europene.