O ușă glisantă sticlă este un element modern prin care se poate personaliza un spațiu rezidențial.
Nu trebuie însă ca să se facă greșeala a se crede că acest tip de uși sunt neapărat transparente și că nu ar oferi intimitate. Nicidecum!
În funcție de zonele unde sunt montate ele pot fi atât transparente, dar și opace parțial sau total. De exemplu, atunci când se dorește a se obține vizibilitate către exterior, spre o terasă sau o grădină, o ușă glisantă din sticlă clară e perfectă. În schimb, pentru o bucătărie deschisă spre un loc de luat masa, ușa ar fi bine să fie finisată prin sablare în așa fel încât să obtureze parțial sau total vizibilitatea între două spații, lăsând totuși ca să treacă prin ea lumina naturală sau artificială.
Unde se folosesc ușile de sticlă?
Deși inițial sunt niște elemente constructive neutre, ușile din sticlă trebuie să se potrivească obligatoriu stilului și decorațiunilor interioare existente. Înainte de orice aceste uși speciale trebuie ca să fie practice. Dacă nu sunt funcționale, atunci ele nu își îndeplinesc pe deplin rolul destinat, de a separa două zone interioare sau una interioară și una exterioară.
Ușile de sticlă arată excelent în acele spații unde este nevoie de o continuitate vizuală, deoarece distribuie luminozitatea mai bine, contribuie la amplitudinea locului, delimitează fără a rupe ceva din estetica gândită de proprietar.
Spre exemplu, reprezintă un paravan excelent pentru a separa bucătăria de living, știut fiind că de multe ori mirosul de bucătărie invadează spațiul de luat masa, dar cu o astfel de ușă despărțitoare se rezolvă problema fără a se distruge deloc conceptul integrativ.
Mai ales dacă vorbim despre o garsonieră, unde spațiul prin definiție este limitat, o astfel de ușă care face legătura camerei cu bucătăria creează o linie de continuitate extrem de plăcută, de incintă respirabilă.
Atunci când vorbim de mai multe camere este normal să ne preocupăm a ne asigura intimitatea în unele dintre acestea, spre exemplu, dacă e vorba de o cameră gen dormitor, camera copilului. În astfel de situații, ușa din sticlă opacă, cu model, sablată, chiar dacă este glisantă, reprezintă soluția perfectă.
Când vorbim de o bucătărie, o ușă din sticlă are și avantajul că înlesnește igienizarea mai ușoară a spațiului de preparat mâncarea.
Lemnul se poate impregna cu mirosurile alimentelor ce se gătesc acolo. Plus că ea ar trebui vopsită la intervale regulate de timp pentru a-și păstra frumusețea.
În schimb, o ușă de sticlă glisantă se șterge foarte ușor, de multe ori doar cu apă și cu oțet, nu prinde miros de mâncare și arată senzațional chiar și în cazurile în care e nevoie de o degresare mai puternică. În comerț există suficiente produse care se pot utiliza pentru ca ușa respectivă să arate precum una prețioasă, de cristal.
Ușile din sticlă glisantă arată excelent atât în living, cât și în camerele de luat masa, deoarece aduc un aer primitor, luminos locuinței.
Cu atât mai mult merită să se instaleze asemenea uși moderne dacă vorbim de niște uși de sticlă ce fac trecerea către o terasă sau un balcon, pentru că ele reușesc ca să permită luminii naturale ca să intre în interior și să asigure o vedere de senzație asupra piscinei, curții sau grădinii cu flori.
Temerea că prin montajul unor uși de sticlă care fac legătura cu exteriorul nu s-ar mai putea asigura o protecție fonică corespunzătoare nu este deloc justificată. Trebuie spus că varietățile de sticlă moderne din care sunt confecționate ușile glisante asigură o izolare acustică foarte bună.
Avantajele aduse de ușile glisante din sticlă
Dacă ar fi ca să sintetizăm avantajele pe care le aduc ușile de sticlă, ar trebui să spunem că ele sunt perfecte pentru mediile interioare.
Ele pot separa două zone din casă, pot conecta interiorul cu exteriorul, izolează fonic, sporesc confortul și sentimentul de vitalitate, sunt ușor de întreținut cu o curățare simplă și practică, nu necesită lăcuire, vopsit sau folosirea unor produse specifice pentru conservarea lor, lărgesc vizual spațiul, sunt rezistente și durabile, nu sunt atacate de umiditate, nu corodează și nici nu ruginesc, spre deosebire de alte materiale utilizate în confecționarea ușilor tradiționale.
Deși aceste tipuri de uși din sticlă glisantă sunt mai scumpe decât ușile obișnuite, merită cu prisosință să ți le instalezi și tu în locuință, dacă ai posibilitatea și construcția imobilului permite acest lucru, deoarece dau un aer de modernitate spațiului și un sentiment de libertate inegalabil.