Unic în România! Întâlnire internațională în Banat pe tema sănătății orale a copiilor

Experți în sănătate publică orală din Marea Britanie, Malta, Serbia și România vor discuta la Timișoara despre cele mai întâlnite probleme în rândul copiilor din aceste țări. 

Sediul Disciplinei de Medicină Dentară Preventivă, Comunitară și Sănătate Orală va găzdui un workshop la care vor participa reprezentanți ai Organizației Mondiale a Sănătății. Tematica workshop-ului va fi „Studii epidemiologice de sănătate orală în țările est-europene – acțiuni UE, OMS și experiența națională” și se va desfășura miercuri, 15 mai, începând cu ora 10.00 la sediul Disciplinei de Medicină Dentară Preventivă, Comunitară și Sănătate Orală din Spl. T. Vladimirescu nr. 14 A. Această întâlnire face parte din Proiectul Național de Sănătate Orală a Copiilor, demarat de Universitatea de Medicina și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, prin Facultatea de Medicină Dentară, coordonat de șef lucrări Dr. Ruxandra Sava-Roșianu.

Acest proiect este singurul din țara noastră care evaluează starea de sănătate a copiilor. Este un proiect în urma căruia vor putea fi stabilite metodele clare de prevenție, dar vor putea fi realizate și strategiile naționale în materie de sănătate orală, educație și prevenție, destinate copiilor din întreaga țară. Este extrem de important ca să avem astfel o oglindă a sănătății orale, să știm exact care sunt problemele cu care cei mici se confruntă și implicit ce măsuri putem lua pentru a le preveni”, a explicat dr. Ruxandra Sava Roșianu.

De interes:  Apartament în flăcări la Moldova Nouă! Un bărbat a ajuns la spital!

Proiectul demarat de Facultatea de Medicină Dentară Timișoara a pregătit mai multe zone-eșantion, atât în mediul urban, cât și în mediul rural, în toate regiunile țării, desfășurându-se în colaborare cu centrele universitare din București, Cluj, Iași, Constanța și Craiova. Specialiștii au început deja munca de teren și evaluarea copiilor, însă vor strânge aceste date până la finalul anului 2019, după care vor introduce toate informațiile în baza de date statistică. Proiectul este supervizat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), fiind prima și singura bază statistică legată de prevenția orală dedicată copiilor din România.

Facultatea noastră este o facultate de elită în ceea ce privește medicina dentară preventivă și sănătate orală, iar acest proiect, coordonat de Facultatea de Medicină Dentară din Timișoara va oferi în scurt timp o radiografie realistă, practică, ce va sta la baza unei strategii naționale pentru prevenție”, a declarat dr. Sava-Roșianu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.