Flanșa este piesa care susține șuruburile de fixare pentru a asigura etanșeitatea acestei îmbinări. Ca elemente de blocare sau conectare, flanșele sunt utilizate în comunicațiile sistemului de locuințe și servicii comunale, industria petrolieră și chimică, industria combustibililor și gazelor. O conexiune cu țeavă cu flanșă suficient de puternică și durabilă este, de asemenea, utilizată pentru instalarea pe un instrument de măsurare. Diverse tehnologii și tipuri de materiale utilizate pentru fabricarea flanșelor permit operarea cu succes a sistemelor care conduc medii agresive sub presiune ridicată.

Iată care sunt principalele tipuri de flanșe și utilitatea lor 

Flanșa plată pentru sudură

Flanșa plată sudabilă este o piesă din oțel ce face parte din categoria fitingurilor sudabile, utilizată în instalații industriale pentru transportul fluidelor termice, petroliere și al gazelor. Flanșa plată este fabricată din oțel, iar montajul într-o instalație se face exclusiv prin sudură, o îmbinare nedemontabilă. Procedeul are avantajul unui cost redus și sigur, prin folosirea integrală a suprafeței de îmbinare a două piese componente, putând fi folosit material de sudură identic sau diferit.

Flanșa de la tevi-laminate.ro plată are ca principal rol în angrenajul unei instalații industriale, fixarea etanșă între două componente, cum ar fi țeava rotundă de oțel și o armătură, de exemplu Robinet închidere cu ventil. Flanșa plată permite cu ușurință îmbinarea prin sudură cu un stuț filetat din oțel sau îmbinarea cu o flanșă filetată pentru trecerea la alt tip de instalație. Îmbinarea mecanică prin organe de asamblare între flanșa plată și alte tipuri de flanșă, se execută clasic prin setul ce cuprinde garnitură, șuruburi și piulițe.

Flanșa plata cu filet interior

De interes:  Care sunt principalele avantaje ale betonului lustruit?

Flanșele plate cu filet interior sunt executate din oțel laminat sau forjat și sunt utilizate pentru îmbinarea armaturilor și elementelor de conductă fără sudare. Flanșa plată cu filet interior se notează în funcție de diametrul nominal, presiunea nominal, suprafață de etanșare și marca oțelului. Fixarea dintre flanșa plată cu filet interior și armăture se va face cu șuruburi (prezoane) și piulițe, iar etanșarea se va face cu garnitură.

Flanșa redusă cu prezoane

Flanșele reduse cu prezoane se execută din oțel laminat sau forjat și sunt utilizate pentru a face trecerea de la armature și elemente de conductă de diametre diferite. Flanșa redusă cu prezoane se notează cu cele două diametre nominale ale îmbinării, presiunea nominală și marca oțelului utilizat.

Flanșă redusă cu prezoane are executate două rânduri de găuri corespunzătoare celor două diametre nominale, găurile sunt filetate, iar prinderea se realizează cu prezoane și piulițe. După caz, flanșa redusă cu prezoane poate fi executată cu două rânduri de găuri, dar numai un singur rând de găuri fiind filetat.

În concluzie, indiferent de tipul de flanșă, aceasta trebuie să asigure fiabilitatea și durabilitatea funcționării unei conexiuni și să ajute la repararea conductei prin îndepărtarea elementelor de legătură. Pentru a te asigura că conexiunile de pe conductă sunt întotdeauna strânse, este important să strângi în mod regulat dispozitivele de fixare a flanșei. 

Sursă foto: Pixabay.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.