Un senator UDMR respinge preluarea administrării cimitirului de la Valea Uzului de către MApN

Tanczos Barna a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că preluarea de către MApN a Cimitirului de la Valea Uzului ar fi o soluţie incorectă deoarece Primăria comunei Sânmartin, judeţul Harghita, a administrat foarte bine acest cimitir atâţia ani.

„Cred că o preluare forţată a Cimitirului din Valea Uzului de către MApN ar fi o soluţie incorectă şi o greşeală în condiţiile în care Primăria comunei Sânmartin, judeţul Harghita, cu greşeli dar, cu siguranţă, cu bună credinţă, a administrat foarte bine acest cimitir atâţia ani. Nu sunt de acord cu afirmaţiile potrivit cărora crucile din cimitir ar fi ungureşti, nu au tăbliţe cu nume pentru că nu au fost înhumaţi în morminte ostaşi eroi cu nume. Numele celor care au fost identificaţi în arhivele austriece şi ungureşti sunt trecute pe gardul cimitirului, pe tăbliţe de marmură. Cred că cimitirul ar trebui administrat după reguli noi, stabilite de cele patru – cinci ţări ai căror eroi sunt înhumaţi acolo, iar cimitirul să intre într-o nouă etapă în care nu mai face singur nimic nici primarul din Sânmartin, nici cel din oraşul Dărmăneşti, ci se vor respecta acele proceduri şi reguli internaţionale care guvernează aceste cimitire internaţionale de război. Dacă reuşim acest lucru, toată lumea va fi mulţumită şi fiecare îşi va comemora eroii în mod demn”, a spus Tanczos.

De interes:  Atenție, șoferi! Drumul de la Lugoj la Timișoara e închis... pe jumătate! Cum evitați coloanele de mașini?

Potrivit acestuia, nimeni nu neagă caracterul internaţional al Cimitirului Valea Uzului, dar comemorări şi evenimente organizate în cimitir nu au fost organizate în ultima perioadă decât din partea comunităţii maghiare.

 

Articolul Un senator UDMR respinge preluarea administrării cimitirului de la Valea Uzului de către MApN apare prima dată în Ziarul Nationalul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.