Somnul este o specie de pe?te rapitor de talie mare din familia Siluridae . Traieste în balti, lacuri, pe cursul inferior al fluviilor mai mari, prefera locurile adanci cu mal si ape tulburi. Are un corp lung putand ajunge pana la 3 m si 150 de kg. Noi recomandam un kit pescuit somn pentru rezultate maxime.
Coropisnita – momeala somn
Coropisnita este insecta apar?inand familiei Gryllotalpidae, avand corpul solid si o lungime de 3-5 cm.
Este una dintre cele mai apreciate momeli pentru somn. Aceasta se poate lega de tija carligul pentru a rezista cat mai mult timp dupa spusele unora insa deobicei moare destul de repede . Deobicei se infinge pe carlig prin gat pana la coada acesteia. O gasim in culturile de legume pentru ca se hranseste cu tulpinile plantelor dar si in mormanele de ingrasaminete mai vechi.
Pentru pastrarea lor volosim cutii cu separate sau cutie cu mai multe compartimenete iar daca dorim sa le pastram timp mai indelungat le vom hrani cu coaja de cartof.
Ficatul de pui – momeala somn
Ficatul de pui este una dintre cele mai atractive momeli pentru somn insa emana mirosuri cumplite deoarece cel mai bun ficat de pui este cel in stare de putrefactie. Miroase a carne putrezit, hoit, dar tocmai acesta calitate a ficatului atrage somnul. Ficatul se trece de mai multe ori prin carlig deoarece sunt sanse mari sa sara din carlig atunci cand lansam, daca nu sare cand lansam atunci este bine deoarece cand ajunge in apa incepe sa se intareasca si este destul de greu sa mai cada. Daca doriti o siguranta mai mare pentru momeala puteti folosi ancora in loc de carlig.
Aveti grija cu mirosul deoarece va poate provoca stari de voma, este indicat sa pastrati momeala intr-un recipient inchis ermetic.
Lipitoarea – momeala somn
Lipitoarea este un vierme inelat avand un corpul este alungit, fusiform si prezinta in interior nervii, vasele de sange si canalul digestiv. Sunt parazite, se hranesc cu sangele altor animale. Unele sunt capabile ca la singura hranire, sa preia o cantitate de sange de cinci ori mai mare de cat propia greutate, din care pot trai chiar si un an.
Liptoarea este una dintre momelile des utilizate la pescuitul de somn . O putem procura in general din baltile cu apa statuta. Exista mai multe metode pentru a pune lipitorile in carlig. O metoda este taierea capetelor(ventuzelor) cu care aceasta se lipeste si intrododucerea in carlig exact ca si rama. O alta metoda este taierea unui capat si intoarcearea pe dos a acesteia pe un bat urmata de apoi pusa in carlig.
Broscuta – momeala somn
Broasca face parte din clasa batracienilor, cu picioarele dinapoi mai lungi adaptate pentru sarit, si fara coada cu gura larga ?i cu ochii bulbuca?i. Traieste atat în apa, cat ?i pe uscat. Narile de pe varful botului se închid cand se afla în apa.
Broasca este momeala ideala pentru somnul de dimensiuni mari . Se gaseste usor chiar pe malul apei unde pescuim . Se agata piciorul din spate fara ai penetra coloana, astfel ea fiind mult mai vioaie si rezista un timp mai indelungat. Se foloseste un carlig de dimensiune mare si o montura rezistenta deoarece pescuitnd la broscuta ne asteptam la capturi de dimensiuni mari.
Mate de macrou – momeala somn
Matul de macrou este momeala pentru somn care da rezultate foarte bune pe apele curgatoare. Este o momeala ieftina, prinderea in carlig a matelor de macrou se face bagand carligul prin interiorul matelor se rasuceste pe tija carligului infingandu-se de mai multe ori in carlig pentru ca acestea sa nu cada. Exista si varianta legarii acestora de carlig fiind metoda si cea mai sigura.
Va invitam pe www.KitPescuit.Ro pentru articole de pescuit!