Încălzirea globală nu mai este un subiect abordat doar de cercetatori sau de oameni de ştiinţă în laboratoare şi săli de conferinţe. Problema schimbărilor climatice ne vizează pe toţi, iar subiectul a devenit unul de importanţă vitală pentru liderii marilor puteri ale lumii şi pentru experţii care studiază în permanenţă cauzele şi efectele acestui fenomen în încercarea de a găsi soluţii.
Specialiştii în domeniu trag un semnal de alarmă şi atenţionează comunitatea internaţională că schimbările climatice se produc atât de rapid încât supravieţuirea multor specii de plante şi animale este ameninţată. Unele riscă chiar să dispară definitiv dacă temperaturile medii globale vor continua să crească.
Un studiu publicat de revista Nature Climate Change arată că primatele şi elefanţii sunt animalele care riscă să dispară complet din peisaj din cauza încălzirii globale. Şi asta pentru că cele două categorii se reproduc greu şi se adaptează anevoios la schimbările climatice care au loc cu o viteză uimitoare. În plus, temperaturile tot mai ridicate le limitează accesul la apă şi duc la răspândirea bolilor, ceea ce le afectează sănătatea.
Există însă animale pentru care schimbările climatice nu reprezintă o problemă şi care beneficiază de pe urma creşterii temperaturilor medii anuale. Este vorba de rozătoare. Experții avertizează că temperaturile crescute cauzate de schimbările climatice vor transforma marile oraşe ale lumii în teren de reproducere în masă, ideal pentru şoareci şi şobolani.
Mai multe orașe din Statele Unite ale Americii, inclusiv New York, Chicago și Boston, cheltuie milioane de dolari în fiecare an în lupta lor împotriva exploziei populației de șobolani. Totuși, oamenii de știință prezic că o încălzire de 2 grade Celsius va avea loc pe tot globul până la sfârșitul acestui secol. Această creștere va duce la ierni mai calde și la veri mai fierbinți, mediu ce asigură cel mai fertil teren de reproducere pentru șobolani, la rate uluitoare.
Specialiştii spun că anul trecut rozătoarele au avut o perioadă de gestație de 14 zile. Potrivit studiilor, puii de șobolan pot începe să se reproducă după doar o lună de viață, adică un șobolan însărcinat poate aduce pe lume 15 000 până la 18 000 de șobolani în mai puțin de un an.
Fenomentul este înspăimântător pentru edilii marilor metropole. Municipalităţile din mai multe oraşe din Noua Zeenlandă deja s-au lovit de problema reproducerii în masă a şoarecilor şi şobolanilor. Întrucât ţara a trecut prin una dintre cele mai fierbinti veri din istorie, seceta a oferit teren fertil pentru înmulţirea rapidă a şoboloanilor.
Şi dacă în mediul casnic, şoarecii sau şobolanii pot fi alungaţi printr-o simplă introducere în priză a unui aparat anti-rozătoare, dispozitiv care prin ultrasunetele pe care le emite acţionează asupra sistemului nervos al animalelor determinându-le să părăsească spaţiul, la nivelul unei urbe, situaţia se complică.
În marile oraşe invadate de rozătoare, edilii apelează în lupta contra acestor animale la otrăvuri sau capcane. Uneori rozătoarele sunt chiar împuşcate de lunetişti pentru a preveni înmulţirea lor excesivă. Iar altii aleg să combată rozătoarele prin introducerea în mediul lor natural a păsărilor de pradă, cum ar fi ulii sau şoimii. E drept, metoda aceasta e una experimentală şi e greu de crezut că va avea succes dacă ţinem cont de numărul extrem de mare de rozătoare.