Sunătoarea – remediu pentru trup și suflet

Sunătoarea este foarte apreciată de poporul român pentru paleta largă de beneficii aduse atât trupului cât și sufletului. Această plantă minunată se numește în limbaj popular și pojarniță sau floare Sfântului Ioan și este bogată în uleiuri volatile, taninuri, saponinuri, hipericină, acizii cafeici și clorogenici. Cercetările științifice au demonstrat faptul că sunătoarea are proprietăți: antiseptice, antivirale, antidepresive, calmante, antibacteriene, antiinflamatoare, cicatrizante, antidiareice, antispastice, diuretice.

Sunătoarea se poate utiliza atât intern sub formă de capsule, tincturi, ceaiuri, uleiuri, cât și extern sub formă de cremă sau băi locale.

Intern pojarniței i s-au recunoscut următoarele beneficii principale:

  1. Afecțiuni ale sistemului nervos- datorită proprietăților calmante și antidepresive, sunătoarea este în general recomandată în perioadele de stres, agitație, atacuri de panică, insomnie, migrene și irascibilitate. Un studiu desfășurat la Universitatea din Madrid a demonstrat că sunătoarea conține antioxidanți care previn și reduc deteriorarea funcțiilor cognitive și apariția problemelor neurodegenerative.
  2. Afecțiuni ale căilor respiratorii- datorită proprietăților antivirale și antiseptice, sunătoarea administrată sub formă de ceai, tincturi sau capsule ajută la ameliorarea stărilor de gripă și răceală.
  3. Afecțiuni gastro-intestinale- sunătoarea are acțiune antiinflamatoare, antiseptică, detoxifiantă, calmantă și colagog-coleretică, fiind de multe ori utilizată pentru afecțiuni ale tractului digestiv, ficatului, vezicii biliare, polipoză intestinală, colite și enterocolite. Acțiunea antidiareică și antibacteriană a sunătoarei sprijină reglarea tranzitului intestinal.
  4. Afecțiuni uro-genitale- prin efectul să antibacterian și diuretic, sunătoarea sprijină buna funcționare a aparatului urinar și a rinichiilor.
De interes:  Incendiu puternic la acoperișul unui bloc din zona Aleea Ripensia

Extern sunătoarea este utilizată în afecțiuni ale pielii– datorită efectului său antibacterian, cicatrizant și calmant, sunătoarea este una din plantele de leac care ajută la regenerarea pielii, calmare durerilor rezultate din răni sau tăieturi, grăbind totodată vindecarea plăgilor, arsurilor și a eczemelor.

 

Vă dorim sănătate și spor în toate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.