Consiliul Județean și Primăria Timișoara lucrează la sincronizarea strategiilor de dezvoltare. Un prim pas a avut loc astăzi în cadrul Consiliului de Strategie și Consiliere Economică creat de CJ Timiș

 

Consiliul Județean Timiș a organizat astăzi o dezbatere între decidenții publici centrali și locali, alături de reprezentanții mediul de afaceri și ai celui universitar cu privire la strategia de dezvoltare a Timișului și a zonei metropolitane a Timișoarei pentru perioada 2021 – 2027 într-o abordare convergentă și sustenabilă.

 

La această dezbatere, alături de membrii Consiliului de Strategie și Consiliere Economică, organism creat în jurul Consiliul Județean Timiș, au participat reprezentanți ai Băncii Mondiale, ai Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, viceprimarul Timișoarei Ruben Lațcău, precum și consultanții desemnați în elaborarea celor două strategii din partea Consiliului Județean Timiș și a Primăriei Timișoara.

 

Ca și context, trebuie spus că, în prezent, la nivelul Consiliului Județean Timiș, se lucrează la Strategia de dezvoltare economică și socială a județului Timiș pentru perioada 2021 – 2027, iar la nivelul Primăriei Municipiului Timișoara se lucrează la Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană, fiind astfel un moment oportun în care cele două strategii pot fi gândite armonios și convergent, pentru o dezvoltare economică și socială sustenabilă și articulată.

De interes:  Noi măsuri de protecție sanitară și de combatere a răspândirii COVID – 19, aprobate de Guvern

 

„Dezbaterea de astăzi a avut loc în condițiile în care direcțiile de dezvoltare economică a județului și a zonei metropolitane trebuie să provină dintr-o consultare reală cu mediul de afaceri și cu cel universitar. Viziunea mediului de afaceri și a universităților asupra evoluției economiei și mai ales asupra economiei viitorului este esențială pentru orice document programatic realizat la nivelul administrației județene”, a subliniat președintele CJ Timiș, Alin Nica.

 

În cadrul evenimentului de astăzi au fost supuse analizei o serie de proiecte/priorități de dezvoltare benefice unei economii sustenabile a județului Timiș, care să asigure creșterea calității vieții în județul nostru.

 

„Am dorit sa unificăm cele două procese, pentru că Timișoara și zona metropolitană reprezintă mai mult de jumătate din populația județului. O coordonare între Consiliul Județean, Primăria Timișoarei și celelalte UAT-uri din jurul Timișoarei este esențială pentru a avea două strategii realiste, fundamentate pe situația din teren”, a subliniat Nica.

 

La întâlnire au participat cele două companii de consultanță, prezentând datele colectate până în acest moment în cadrul strategiilor, dar și preluând din feedback-ul invitaților. Printre subiectele abordate s-a numărat necesitatea alegerii între creștere continuă și calitatea vieții, care dintre cele două abordări ar fi mai potrivită în acest moment pentru Timișoara și pentru județ. S-a discutat de asemenea despre necesitatea creșterii numărului de studenți, pentru a recupera din decalajul față de alte centre universitare, dar și derularea de proiecte turistice transfrontaliere. În plus, a fost abordată și problema numărului mare de timișeni ocupați în agricultură, dar cu activitate la nivel micro, fără impact economic.

De interes:  Distribuția pastilelor de iod, AMÂNATĂ. De ce s-a RĂZGÂNDIT Alexandru Rafila?

 

Întâlnirea a avut loc sub umbrela Consiliului de Strategie și Consiliere Economică (CSCE) creat în jurul Consiliului Județean, mecanism de colaborare directă cu mediul economic și mediul universitar, din cadrul căruia fac parte reprezentanți ai administrației locale, rectorii universităților publice, reprezentanți ai mediului de afaceri și ai corpului consular.

 

Cu această ocazie, a fost semnat și protocolul de operaționalizare a CSCE 

Sursa: Realitatea de Timis

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.