Să facem lumină în peșterile României

Asociația Speologică Exploratorii implementează în perioada 15 martie 2019 – 14 martie 2020 proiectul „Să facem lumină în peșterile României”.

Asociația Speologică Exploratorii implementează în perioada 15 martie 2019 – 14 martie 2020 proiectul „Să facem lumină în peșterile României”.

Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, un program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation, sprijinit de Enel România și Ursus Breweries (www.inovarecivica.fdsc.ro). Bugetul total al proiectului este de 70.205,50 lei.

„Să facem lumină în peșterile României” se adresează asociațiilor speologice, institutelor de cercetare, autorităților publice și societăților comerciale care dezvoltă activități de cercetare speologică, administrare, conservare, amenajare și turism.

Scopul acestuia este asigurarea unui cadru legislativ adecvat pentru utilizarea eficientă a peșterilor din România, având în vedere potențialul speologic existent care este prea puțin explorat și exploatat.

Obiectivele proiectului sunt:
1. Analiza legislației incidente, actuale, din România, Austria, Germania, Italia, Franța;
2. Promovarea unui act normativ cadru al peșterilor din România;
3. Crearea platformei de asistență juridică pentru speologi;
4. Dezvoltarea organizațională a 42 de organizații speologice.

De interes:  Studenți români, idei câștigătoare. Andrei Zamfira, proiect inovator pentru dezvoltatorii imobiliari din București

Dintre activitățile desfășurate în cadrul proiectului, se pot enumera:

A1. Analiza actelor normative din Europa

A2. Raport modele de bună practică în Europa.

A3. Sesiuni de informare și consultare

A4. Elaborare act normativ

A5. Întâlniri cu parlamentari

A6. Dezvoltarea platformei “Speolegis”

A7. Operaționalizarea platformei “Speolegis”

A8. Editarea hărții carstului din Romania

A9. Editarea îndrumarului juridic

A10. Managementul proiectului

Rezultat principal:

O lege a peșterilor din România care să reglementeze proprietatea, administrarea, cercetarea, evidența, exploatarea economică și alte domenii de activitate.

Indicatori:

  1. 200 cetăţeni implicaţi direct în activităţile proiectului (A1. Analiza actelor normative din Europa; A3. Sesiuni de informare și consultare)
  2. 40 Speologi implicați in propunerea legislativa (A4. Elaborare act normativ)
  3. 10 parlamentari informați asupra propunerii legislative (A5. Întâlniri cu parlamentari)
  4. 1 Propunere legislativă asumată (A5. Întâlniri cu parlamentari)
  5. 400 speologi informați (A7. Operaționalizarea platformei “Speolegis”; A8. Editarea hartii carstului din Romania; A9. Editarea îndrumarului juridic)
  6. 10.000 vizualizări ale postărilor, comunicatelor (A10. Managementul proiectului).
De interes:  Lidia Buble e prinsă ”Undeva la mijloc” 🔥 | Official Video – Banat FM

Asociația Speologică Exploratorii (ASE) este o organizație neguvernamentală înființată în anul 1961 cu scopul de a cerceta, conserva mediul natural și dezvolta sectorul neguvernamental, cu sediul central în oraşul Reşiţa, România. ASE este membră a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN), Asociației European Green Belt și Federaţiei Române de Speologie (FRS). Arealele carstice şi ariile protejate constituie o prioritate pentru acţiunile de explorare, cercetare, protecţie şi conservare desfăşurate de membrii/voluntari. În aproape 60 de ani, am descoperit și cercetat peste 1.200 peșteri (cca. 10% din peșterile României).

Detalii suplimentare se găsesc pe www.inovareacivica.fdsc.ro iar pentru întrebări vă rugăm să folosiți adresa de poștă electronică aser_ro@hotmail.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.