Românii plecați în străinătate vor putea suna acasă, în țară, de pe orice telefon, la tarifele locale

În câteva luni, românii plecați în străinătate vor putea suna acasă, în țară, de pe orice telefon, la tarifele locale. La Strasbourg, europarlamentarii au votat eliminarea costurilor suplimentare în interiorul Uniunii Europene.

În prezent, se aplică o taxă care poate ajunge până la 23 de eurocenți pe minut, când suni dintr-o țară în alta. Costurile totale în interiorul Uniunii Europene sunt estimate acum la jumătate de miliard de euro.

În jur de șase milioane de români trăiesc în străinătate, majoritatea în state din Uniunea Europeană. Cei mai mulți au numărul de telefon de la operatorii din țara în care locuiesc, așa că atunci când sună în România, la rude sau prieteni, plătesc un tarif suplimentar, care poate merge până la 23 de eurocenți pe minut. Europarlamentarii vor însă eliminarea acestor costuri.

Alin Mituța, europarlamentar: „Noi considerăm teritorul în europene ca o singură entitate. Ar trebui ca într-o uniune, așa cum suntem, să poți să apelezi de unde ai fi, în orice altă țară, exact ca și cum ai apela în propria țară unde locuiești.”

De interes:  O altfel de zi de la What’s UP – Orasu’n Miscare | Official Video – Banat FM

Aceste apeluri sunt denumite apeluri internaționale în interiorul Uniunii Europene și sunt diferite de roaming, care se referă doar la călătoriile ocazionale.

Dacă renunți la roaming și îți iei cartela de la operatorii de telefonie mobilă din țara în care locuiești, când suni în România, de exemplu, vei plăti acel tarif maximal de 23 de eurocenți.

Alin Mituța, europarlamentar:
 „După ce eliminăm tarifele la apelurile în interiorul Uniunii Europene va fi mult mai convenabil să-ți iei un număr de țară unde te muți și să sune practic gratuit în România cu roamingul nu va fi cazul pentru că cu roamingul poți să suni primele prima lună primele 90 de zile dar dupa aceea o sa ai tarif suplimentar.”

Estimările europarlamentarilor arată că aceste costuri se ridică la aproximativ jumătate de miliard de euro, la nivelul întregii Uniuni Europene. Cele mai multe apeluri se fac de către cei care locuiesc în altă țară decât cea de origine. Românii reprezintă o treime din total. Când se va aplica regulamentul Parlamentului European, costul comunicării între românii din diaspora și familiile de acasă se va reduce cu câteva zeci de milioane de euro.

De interes:  Care este orașul din România cu cea mai mare suprafață de spațiu verde pe cap de locuitor

Sursa: stirileprotv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.