O casa mare si frumoasa nu inseamna, intotdeauna, numai lux si fericire. De fapt, orice casa, indiferent de marimea ei, vine la pachet si cu anumite cheltuieli de intretinere, iar acestea nu sunt tocmai de neglijat. Eficienta termica scazuta a casei, lipsa elementelor de climatizare potrivite sau absenta unor sisteme minimale de protectie pot conduce, in timp, catre costuri mari in ceea ce priveste intretinerea. 

Ce poti face?

Pentru a adopta o solutie este nevoie sa afli intai cauza problemei. Un audit energetic va putea depista cauza care conduce la costurile de intretinere ridicate. Auditul si o termografie facuta cladirii pot evidentia pierderile de caldura, sau zonele cu probleme, astfel incat sa poti recurge la una din urmatoarele solutii de eficientizare a costurilor.

Izoleaza casa

Iti poti izola casa cu mai multe tipuri de materiale, care vor fi alese in functie de coeficientul termic al fiecarui material in parte. 

Vata bazaltica

Probabil unul dintre cele mai bune materiale folosite pentru izolare, vata bazaltica are o multitudine de avantaje. Pe langa faptul ca este un excelent izolator termic, vata bazaltica este si un material capabil sa reduca zgomotul. Din acest motiv este preferata mai ales de beneficiarii care vor si o izolatie fonica a locuintei deopotriva. Poti gasi vata bazaltica de calitate pe macostore.ro ca sa te bucuri de un produs rezistent la foc, cu densitate mare, bun izolant fonic dar si termic, astfel incat casa ta sa evite pierderile de energie si sa ai cheltuieli mai mici de intretinere. 

Polistiren

Deja cunoscute, termosistemele realizate din polistiren sunt inca folosite destul de mult. Din pacate, insa, comparativ cu vata bazaltica, polistirenul nu are aceleasi avantaje, fiind doar un bun izolator termic, dar care nu rezista deloc la foc si nici la socuri mecanice.

Vata minerala de sticla

Este un produs similar vatei bazaltice, insa, cu proprietati mult mai reduse. Vata de sticla este, totusi, folosita cu succes pentru izolarea locuintelor, oferind durabilitate si eficienta sistemelor de izolare.

Instaleaza sisteme de climatizare

Aerul conditionat, centrala termica si sistemele de incalzire in pardoseala nu ar trebui sa lipseasca din nicio locuinta. Ele diminueaza cheltuielile fiind special concepute pentru a consuma foarte putin, oferind, in schimb, un plus de confort. Fireste, ele trebuie alese cu grija, in functie de consumuri si de suprafetele necesare pentru a fi acoperite. De aceea, in acest caz ajutorul specialistilor devine cu adevarat necesar. 

Instaleaza elemente de tamplarie din materiale performante

Tamplaria din termopan este o solutie foarte buna in ceea ce priveste cresterea eficientei energetice a unei case. O tamplarie buna va inchide etans suprafetele vitrate dar ofera posibilitatea aerisirii prin mijloace specifice de deschidere a geamurilor. In rest, insa, tamplaria va contribui la consumuri mai scazute, dar si la protectia impotriva igrasiei si a mucegaiului. 

Este important ca fiecare masura adoptata sa se faca in urma unor calcule specifice din care sa reiasa zonele in care sunt adevaratele probleme. Fara aceste calcule, s-ar putea sa adopti o masura care se va dovedi inutila pentru viitor, in timp ce adevaratele probleme raman nerezolvate. 

Izolarea termica a casei este, cu siguranta, necesara, la fel ca si celelalte solutii. Totusi, pe alocuri, ele trebuie aplicate punctual, sau trebuie intarite, pentru a oferi utilizatorului rezultatele asteptate. Casa cu costuri reduse de intretinere? Fireste, daca faci alegerile potrivite!

De interes:  „Timișoara are nevoie de o sală polivalentă nouă, de un stadion nou”. Cosmin Contra, mesaj clar și explicit pentru autoritățile din orașul de pe Bega!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.