Cartea are în spate un capital simbolic acumulat de-a lungul istoriei. Computerul are o forță nouă de atracție, iar rapiditatea cu care operează reprezintă atât un scop, cât și un mijloc. Tinerii din ziua de azi au o capacitate de adaptare la mediul înconjurător mult mai mare decât au avut-o generațiile dinainte. Trăind aproape fără restricții, nu mai au nevoie să treacă anumite bariere – mentale, geografice, de intimitate etc. decât dacă sunt impuse de ei înșiși, ori, cu unele excepții, de societatea în care au ales să își desfășoare activitatea.
Astfel că, modul în care se raportează la cărțile de beletristică, de exemplu, este total diferit de modul în care o făceau generațiile de acum zece, douăzeci sau treizeci de ani. Dacă înainte circulau manuscrise clandestin, acum Bookster face accesul la o gamă variată de cărți fără teama vreunei persecuții. La un simplu search pentru cărți beletristică online îți apar ca rezultat mai mult de zece pagini, care te trimit fie către librării online, fie către biblioteci în format electronic. Astfel că, fie că ești un cititor care trăiește după regula „maximum treizeci de cărți în bibliotecă” – fiind un adept al conceptului Bookster/bibliotecă/bibliotecă online –, fie că strângi teancuri de cărți lângă pat – în deja prea-plina bibliotecă, pe birou, lângă fotoliu… oriunde poți ajunge rapid să treci cu degetul peste cerneala parfumată –, internetul este terenul tău de joacă.
Cartea…nu mai este necesară ca obiect fizic; sunt atât de multe dispozitive, încât este oldschool – și deloc mainstream – să mergi cu una în geantă (care acum trebuie să aibă cel mult câțiva centimetri). Bibliotecile care ocupă pereți întregi, de jos și până în tavan, sunt înlocuite de un ebook reader (de exemplu kindle, pe care poți să-l îmbraci în culorile preferate, accesorizându-i diverse huse), nu mai mare decât o agendă și cu o memorie variată care se pretează necesităților fiecărui cititor. Problema spațiului fizic este rezolvată prin accesarea unui spațiu virtual, iar datorită modului eficient de stocare a datelor, biblioteca virtuală poate fi mult mai bine organizată decât cea fizică – care îți poate da mari bătăi de cap –, astfel încât accesul la cărți să fie facilitat de categorii prestabilite։ cărți beletristică, cărți pentru copii, cărți de parenting, cărți memorialistică etc.
„Foamea de carte” se confundă acum cu „foame de imagine”, dar nu (doar) a propriei imagini, cea pe care eram învățați să o proiectăm în timpul lecturii, ci una gata făcută, fast-image, furnizată de entități abstracte – sau nu – special pentru noi. Este ușor de lucrat cu textele și imaginile de-a gata, sunt ușor de accesat, le poți modela ulterior pentru nevoile proprii։ textul mai mare, colorat, nu este nevoie de mult timp de concentrare, ci dimpotrivă de scurte pasaje pe care să le selectezi în construirea propriei idei; multitasking, imagine mare/mică/colorată/alb-negru; audio-text etc.
Internetul este lumea virtuală în care posibilitățile se multiplică cu aceeași rapiditate cu care deschizi mai multe ferestre, cu care accesezi mai multe link-uri (compari stocuri, review-uri, prețuri, ediții etc.). Nevoile oamenilor sunt diferite, iar, de ce nu, internetul le satisface pe toate.