PSD-ALDE vrea controlul asupra sistemului informatic de monitorizare a alegerilor

„În urma celei de-a doua zi de audieri din Comisia de anchetă privind alegerile de pe 26 mai, Uniunea Salvaţi România reclamă că PSD-ALDE urmăreşte să obţină controlul asupra Sistemului Informatic de Monitorizare a Prezenţei la Vot (SIMPV) care are un rol foarte important în prevenirea fraudelor la alegeri. La audierile de marţi, ministrul de Interne Carmen Dan a susţinut că procedura de vot la alegerile din 26 mai a fost îngreunată de organizarea simultană a celor două procese electorale şi de funcţionarea deficitară a SIMPV concretizată în timpii ridicaţi necesari validării CI-urilor, slaba instruire a operatorilor de tablete din secţiile de votare şi multitudinea de semnale eronate privind posibile cazuri de vot multiplu”, a transmis USR, printr-un comunicat de presă remis, marţi, Mediafax.

Deputatul USR Daniel Popescu a afirmat că PSD-ALDE vrea, folosindu-se de comisia de anchetare a posibilelor fraude la alegerile europarlamentare, să controleze sistemul informatic pentru monitorizarea prezenţei la vot la prezidenţiale.

„În spatele unei false dorinţe de aflare a adevărului despre alegerile din 26 mai, ancheta PSD-ALDE a virat astăzi (marţi – n.r.) în mod clar spre Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. A fost susţinută mutarea sistemului de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) chiar de către Carmen Dan, după audiere. Ne paşte un mare pericol deoarece PSD a înţeles că în momentul în care se foloseşte numărare electronică, cu chei de verificare, e mult mai greu să te mai înţelegi cu doi primari de-ai tăi dintr-un colţ de judeţ care să-ţi mai completeze puţin cifrele, pentru că totul e electronic, lucrurile sunt mult mai verificabile”, a declarat deputatul USR Daniel Popescu, membru în Comisia de anchetă privind alegerile de pe 26 mai.

De interes:  Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, zero cadre medicale infectate cu coronavirus. Ce i-a salvat de la îmbolnăvire

USR nu susţine mutarea sistemului SIMPV sub controlul AEP, în condiţiile în care şefii instituţiei sunt numiţi politic, iar ultimul şef Daniel Barbu este anchetat de DNA pentru acuzaţii de corupţie, conchide sursa citată. Sistemul SIMPV şi-a dovedit deja eficienţa la alegerile locale şi parlamentare din 2016 şi nu poate fi cauza blocajului din Diaspora.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat, marţi, la audierea în comisia de anchetă, că Serviciul de Telecomunicaţii Speciale nu ar trebui să se mai ocupe de alegerile din România, iar sarcinile STS ar putea fi preluate de Autoritatea Electorală Permanentă.

Întrebată dacă softul privind alegerile ar trebui făcut de o entitate independentă, Carmen Dan a declarat că AEP ar putea acoperi şi această parte tehnică, nefiind nevoie de un serviciu special.

Articolul PSD-ALDE vrea controlul asupra sistemului informatic de monitorizare a alegerilor apare prima dată în Ziarul Nationalul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.