Avem 100.000, nu trebuie să fie mai mulţi de câteva mii

 

din tabla de otel zincat procesata la rece

Istoric

Profilele din tabla de otel zincat procesate la rece se regasesc astazi sub diferite utilizari in aproape toate constructiile moderne.

Exista o mare varietate de forme si dimensiuni care pot raspunde cu succes la diferite cerinte, incepand de la conformari structurale si terminand cu profile de inchidere pentru invelitori sau fatade.

Desi primele utilizari ale acestora au aparut in SUA inca din secolul XIX, in Europa si in lume au inceput sa fie utilizate abia din anii ‘60- ‘70, prima oara ca elemente nestructurale si abia apoi ca elemente secundare pentru structuri, mai ales pentru constructii industriale.

La ora actuala aceste profile se utilizeaza tot mai des pentru alcatuirea structurii de rezistenta a din ce in ce mai multe tipuri de cladiri din diverse domenii de activitate, constructiile realizate din profile de tabla de otel zincat procesate la rece, fiind un domeniu cu o creste spectaculoasa in ultimii ani.

Profile de tabla din otel zincat

“Z”, “U”, “C”, “Epsilon” sunt doar cateva dintre formele de profile care la ora actuala se pot realiza in mod curent pentru diverse tipuri de aplicatii.

RomehoME – este o companie fondata in anul 2007.

Dupa cateva realizari spectaculoase in domeniul termo-hidroizolatiilor, al confectiilor metalice si mai apoi al anvelopantelor, am considerat ca este momentul pentru a trece la pasul urmator – structuri din profile metalice din tabla de otel zincat formate la rece.

Din 2010 ne-am asumat un pionierat in sfera productiei industriale, realizand ansamble sau subansamble structurale, metalice, avand in prezent dovada anticiparii corecte a pietei prin pachetul de produse si servicii pe care il oferim.

Avand 10 ani de experienta pe diferite paliere, cu o atitudine pozitiva si o deschidere pe masura la standardele, normele si provocarile europene am adaugat la valorile companiei un alt capitol important, valorificand superior calitatea produselor si serviciilor prin integrarea conceptului de “dezvoltare durabila”.

Componentele de baza ale structurilor din profile de tabla de otel procesate la rece sunt profilele de tip “U” si de tip “C”, din acestea fiind alcatuite toate elementele structurale ale cladirii, peretii de fatada, peretii de interior, planseele, sarpantele, etc. Raportul foarte bun intre rezistenta si greutatea profilelor ofera mai multe solutii de proiectare, pastrand in acelasi timp nealterata rezistenta si stabilitatea constructiei.

Gradinita in Germania – reprezentare 3d a structurii de rezistenta

Profile tip “U”

Profile tip “C”

Profilele de tip “C” au principalul rol in ceea ce priveste rezistenta intregii constructii, in timp ce profilele de tip “U” au rol de ghidaj si/sau de inchidere in zonele mai putin expuse in mod uzual la partea inferioara si superioara a elementului respectiv.

Ca regula generala dimensiunile profilelor se calculeaza pentru fiecare proiect in parte tinand seama de foarte multe elemente si cerinte de proiectare.

Dimensiuni profile

Profile tip “C”

Profile tip “U”

Greutatea profilelor in functie de dimensiuni

Decupaje si strapungeri functionale

Utilizarea structurilor din profile de tabla de otel

Unul dintre aspectele cele mai importante ale structurilor din profile de tabla de otel procesate la rece este versatilitatea. Acestea pot fi utilizate pentru absolut toate tipurile de cladiri din diverse domenii, incepand cu constructiile din domeniul rezidential, cladiri pentru birouri si administrative, cladiri din domeniul sanatatii (policlinici, spitale) si bineinteles cladiri din domeniul industrial sau agricol.

 

Mai mult decat atat profilele din table de otel se pot utiliza cu succes pentru extinderi si pentru supraetajari/mansardari, avantajele fiind atat din punct de vedere al greutatii reduse dar si a rapiditatii executiei.

Locuinta unifamiliala Pitesti, Casa DIA

Supraetajare locuinta in Bucuresti

De interes:  Momente teribile pe o șosea din Timiș. Femeie lovită de patru mașini

Avantajele utilizarii struturilor metalice din tabla de otel

Alegerea conformarii constructiei pe o structura metalica usoara, din profile de tabla de otel zincat procesata la rece, va confera cateva avantaje importante:

– Timp de executie redus

Este unul dintre cele mai importante avantaje ale constructiilor pe structura din profile de tabla de otel zincat.

Datorita faptului ca cele mai multe dintre procesele constructive folosesc procedee uscate (aprox. 80%) sau procedee umede cu timpi foarte scurti de punere in opera si utilizare (20%), se poate ajunge ca, impreuna cu o echipa experimentata de  montatori, termenele de executie sa fie extrem de reduse.

– Greutate redusa a constructiei

O constructie usoara, realizata din profile de tabla de otel zincat, presupune ca si fundatia pe care aceasta este asezata poate fi mai redusa decat in cazul unei constructii realizate pe structura obisnuita din zidarie si/sau beton armat, rezultand implicit si costuri mai reduse pentru realizarea acesteia.

In functie de structura terenului si de conformarea constructiei se poate ajunge la  reduceri de pana la 40% a fundatiei.

Din fericire, greutatea redusa a structurii din profile metalice se manifesta nu numai la nivelul fundatiilor dar si la nivelul usurintei de a transporta profilele respective de la fabrica pana la locul de executie dar si la usurinta de manipulare a acestora pe santier.

– Rezistenta si stabilitate in timp

Constructiile realizate pe structura din profile de tabla de otel zincat de catre romehoME sunt concepute sa actioneze ca un tot unitar, cu un comportament cat mai rigid, sub diversele tipuri de incarcari la care sunt supuse pe toata durata de viata a acestora.

Rigiditatea elementelor constructive se obtine prin folosirea a 4 suruburi autoforante/punct de imbinare si a utilizarii suruburilor metrice de calitate superioara pentru imbinari intre pereti sau elemente constructive perpendiculare pe acestia, a utilizarii unor profile cu inaltime mare (300mm) pentru plansee si pentru golurile de tamplarie in cazul unor deschideri mari, etc.

O constructie rigida nu sufera deformatii evidente sub incarcari datorate vantului, ploii, zapezii sau cutremurului, impiedicand aparitia fisurilor in finisaje si pastrarea nealterata a formei si a stabilitatii acesteia pentru o lunga perioada de timp.

Imbinare intre profile cu 4 suruburi/
punct de imbinare

Imbinare intre elemente
structurale cu surub metric

– Precizie in executie

Abaterile cat mai mici de la cotele si dimensiunile specificate prin proiect a tuturor elementelor constructive, atat pe orizontala cat si pe  verticala, definesc o constructie executata corect si cu pierderi reduse de materiale.

Profilele metalice din tabla de otel zincat produse de romehoME, sunt procesate pe utilaje specializate de inalta precizie, cu tolerante de ordinul micronilor si care impiedica atat torsionarea acestora in timpul productiei dar si aparitia muchiilor si colturilor deformate. Mai mult decat atat, pentru a impiedica aparitia unor deformatii la placarea profilelor cu placi de OSB sau placi pe baza de ciment, profilele metalice se preambutiseaza si se pregauresc in aceasta etapa, pe santier urmand sa se faca doar montajul.

Datorita acestor procesari uzinate abaterile de montaj sunt practic eliminate in proportie de 99%. Asta inseamna ca toate elementele constructive (pereti de exterior si interior, plansee, sarpante, tamplarie, etc) se imbina simplu si corect incepand de la structura metalica si placarile acesteia la exterior si interior, pana la finisaje si mobilier.

– Rezistenta ridicata la umiditate si coroziune

275 g de Zn/mp! Aceasta este cantitatea optima de zinc, care prin galvanizare, asigura o protectie optima a otelului impotriva coroziunii iar materia prima utilizata de RoMeHOME pentru executia structurilor din profile de tabla respecta acest standard de calitate.

Modalitatea de procesare a profilelor nu afecteaza stratul de zinc de pe foaia de tabla, asigurand protectia la coroziune timp indelungat, in functie si de modul de expunere al profilelor la mediul inconjurator (expus, partial protejat sau inglobat in elemente constructive) dar si de elementele efective de mediu la care este expus (soare, zapada, gheata, mediu salin, mediu desertic, mediu agresiv chimic, etc).

De interes:  Surprinși de polițiștii locali abandonând deșeuri menajere transportate cu mașini de lux

In general, se considera ca durata de viata a unei constructii pe structura din profile de tabla de otel zincat este cuprinsa intre 100 si 250 de ani, in functie de expunerea/protejarea elementelor constructive la factorii de stres.

– Produs prietenos cu mediul

Structurile metalice pot asigura prin conformarea corecta o buna protectie termica a constructiei, evitarea formarii condensului , respectiv economie de energie pe durata de utilizare a constructiei.

Datorita multiplelor optiuni de conformare se pot obtine constructii mult mai competitive din punct de vedere al reducerii pierderilor. Nu in ultimul rand structura metalica este reciclabila integral.

– Cea mai buna optiune pentru constructii eficiente energetic

Constructiile pe structura metalica din profile de tabla zincata procesate la rece constituie cea mai buna optiune in ceea ce priveste realizarea unei constructii eficienta energetic.

Datorita faptului ca profilele metalice care alcatuiesc structura de rezistenta sunt relativ subtiri puntile termice din dreptul acestora sunt reduse ca pondere in suprafata anvelopantei constructiei (pereti de exterior si acoperis sau terasa).

Se pot utiliza termoizolatii din vata minerala de sticla sau bazaltica dar si termoizolatii din fibre celulozice.
Pentru termoizolarea ulterioara a fatadelor si a acoperisului/terasei se pot utiliza toate tipurile de termoizolatii (vata minerala de sticla sau bazaltica, polistiren, spuma PIR, sticla celulara, etc). In ceea ce priveste modalitatile de finisare ale fatadelor se pot utiliza atat finisaje cu montaj umed de tip tencuiala decorativa sau placaje decorative cu piatra, etc, cat si toate tipurile de finisaje cu montaj uscat in sistem de fatada ventilata sau neventilata.

Detalii

FUNDATII

Comparativ, pentru aceiasi cladire si pentru acelasi teren de fundare, diferenta intre fundatii poate ajunge pana la 40%. Utilizarea constructiilor pe structura metalica din profile de tabla de otel zincat este ideala pentru terenurile dificile, cu probleme legate de acces, de conformare, etc.

Fundatie pentru constructie pe structura metalica

Fundatie pentru constructie pe structura uzuala din beton si/sau zidarie

Fundatia, in cazul constructiilor pe structura metalica din profile de otel zincat procesate la rece se poate realiza extrem de usor.
Sunt de urmarit aceleasi aspecte legate de hidroizolarea si de termoizolarea elevatiei ca si in cazul constructiilor din zidarie.

Ca varianta, termoizolatia se poate lipi de hidroizolatie cu adezivi sau suplimentar, se poate turna un strat de egalizare din beton sub grinda de fundatie care sa permita fixarea termoizolatiei.

Este recomandata etansarea imbinarilor dintre trotuarul de protectie din jurul constructiei si soclul acesteia sau in cazul in care se doreste ca spatial verde sa ajunga pana la soclu se vor utiliza membrane cu crampoane la o adancime de aproximativ 30 cm.

PERETI DE EXTERIOR / FATADE

Realizarea peretilor din profile de
tabla de otel zincat se face
respectand urmatoarele etape:
1 – Montarea profilelor sau a
elementelor prefabricate.
2 – Placarea profilelor cu placi
OSB sau cu placi pe baza de
ciment.

3 – Montarea termosistemului pe fatada

4 – Umplerea cu termoizolatie din
fibre celulozice a spatiului dintre
profile.
In cazul in care se monteaza vata
minerala placarea de la interior se va
face dupa montajul acesteia.

5 – Montarea foliei bariera impotriva
vaporilor.
6 – Montarea placilor de gips-carton
si a finisajului de termosistem.

PERETI DE EXTERIOR / FATADE

Peretii de fatada se pot conforma in foarte multe variante :
In primul desen de mai jos alaturat este prezentata o varianta “economica“ de realizare a unui detaliu de perete exterior.
Structura de rezistenta este realizata din profile metalice de 160 mm cu grosime de 1,6 mm. Se poate observa ca placarea interioara cu OSB a fost eliminata iar instalatiile electrice, de apa calda si rece si de incalzire sunt trecute prin termoizolatia din vata bazaltica a peretelui. Instalatiile de apa si de incalzire se vor proteja la condens cu mansoane de cauciuc sintetic.

De interes:  ALERTĂ METEO. Cod portocaliu de inundaţii pe râuri din Iaşi, Neamţ şi Bacău

La partea de interior, folia bariera imotriva vaporilor se monteaza direct pe structura metalica,  urmand apoi placarea dubla cu placi de gips-carton. In functie de cerintele de proiect acestea pot fi rezistente la umiditate, rezistente la foc sau placare cu placi acustice sau obisnuite.
La exterior se pot folosi placi pe baza de ciment de tip Aquapanel sau Vidiwall, peste care se  monteaza termosistemul din vata bazaltica.

Finisaje pentru fatada

Pentru finisare, la exterior se pot utiliza atat finisaje umede de tip tencuieli sau zugraveli decorative dar si finisaje de tip fatada ventilate cu placaje cu montaj umed sau uscat in conformitate cu cerintele de proiectare.

PLANSEE

Practic optiunile de rezolvare a planseelor se refera la deschiderea acestora si la cerintele pe care trebuie sa le indeplineasca conform proiectului.

In cazul planseelor cu deschideri de 6 m se pot utiliza profile cu dimensiunea de 300 mm, dublate spate in spate si cu placa de beton turnata pe un cofrag pierdut din tabla cutata.
Spatiul dintre profilele structurale se poate termoizola si poate fi utilizat pentru trecerea canalelor de ventilare si/ sau a altor instalatii. La partea de jos, finisajul din placi de gips-carton se poate fixa direct pe structura metalica sau in functie de cerintele de arhitectura pot fi introduce straturi suplimentare.

La partea superioara se pot utiliza atat detalii cu sapa uscata flotanta pentru a impiedica transmiterea zgomtelor dar si detalii performante pentru pardoseli in spatii cu umiditate ridicata (bai, bucatarii, chichinete, etc.

Pentru racordul cu peretii de fatada exista mai multe variante aplicabile in functie de deschiderea planseului de incarcarea acestuia dar si de forma constructiei.

Detaiu de record – planseu cu perete de fatada

Detaiu de planseu 

TERASE / SARPANTE

Fie ca este vorba despre terase sau sarpante, detaliile se pot rezolva cu o acuratete deosebita, ca si in cazul planseelor intermediare. Termoizolarea teraselor se poate face fie deasupra placii de beton fie intre profilele de sustinere ale acesteia.

Aticele se pot aplica pe fatada sau se pot dispune in continuarea peretelui de fatada.
Pentru hidroizolare se pot utiliza in principiu toate tipurile de mebrane respectand cerintele producatorilor.

Detaliu de terasa

Scurgerea apelor se poate face la guri
de scurgere montate pe terasa sau la
garguie sau la jgheaburi si burlane
dispuse pe fatada.
Alegerea unuia sau altuia dintre
sistemele de scurgere a apelor pluviale
se face in functie de suprafata terasei si
de panta acestuia.

Concluzii

Dupa cum se poate observa, structurile din profile de tabla de otel zincat procesate la rece ofera o varietate foarte mare de rezolvari atat pentru conformarea unor volumetrii interesante din punct de vedere architectural, cat si pentru rezolvari specifice de detaliere in functie de cerintele specifice de arhitectura, rezistenta sau instalatii.

 

Cu o echipa complexa formata din arhitecti, ingineri constructori de diverse specializari, economisti si specialisti in mediu, dar si personal cu inalta calificare in domeniul constructiilor, RomehoMe s-a dedicat inovatiei, productiei si implementarii in piata romaneasca a unor solutii si sisteme moderne in domeniul constructiilor, care sa ofere cel mai inalt nivel de siguranta si incredere investitorilor, proiectantilor dar si utilizatorilor.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.