Proiectul de realizare a Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor a prins contur și la Lugoj, prin deschiderea noii stații antigrindină. Pe Câmpia Libertății, în vecinătatea stânelor de oi, a fost amenajat un sistem de rachete care să disperseze norii.

Baza de lansare a rachetelor antigrindină, amplasată pe un teren situat pe Câmpia Libertății din Lugoj, în apropierea Monumentului Aviației, ocupă o suprafață de 2.565 de metri pătrați.

Baza de rachete de la Lugoj va avea două rampe de lansare și un arsenal de 32 de proiectile. Stația va fi deservită permanent de doi operatori, care vor monitoriza zona și în caz de apariție a căderilor de grindină vor lansa aceste rachete.

Specialiștii în agricultură le consideră foarte importante, pentru că sunt zone în Timiș care sunt afectate predominant de acest gen de fenomene, iar darea lor în folosință ajută și o parte din județele Arad, Caraș-Severin, dar și teritorii din Serbia. Alături de Lugoj vor fi dispuse astfel de puncte în toate zonele cultivate cu viță de vie, pomi fructiferi și legume – de la Timișoara către Buziaș, Recaș și până spre Făget și Caransebeș. Ministerul Agriculturii intenționează ca până în 2024 întreaga suprafață arabilă a țării să fie deservită de sistemele antigrindină.

De interes:  De unde apar diferentele de pret dintre aranjamente florale nunta naturale si cele artificiale?

În zonele în care sunt lansate rachetele antigrindină, protecția culturilor agricole este de 80-90%, pe o suprafață de 15-20 de kilometri pătrați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.