De ceva vreme tot mai mulți angajați sau foști angajați ne sesizează o situație ce se impune investigată cu privire la privatizarea SC Formin SA Caransebeș, lider zonal în prospecțiuni miniere.
În anul 2001, după câțiva ani de probleme financiare, SC Formin SA, societate aflată în patrimoniul statului, acționarul majoritar fiind APAPS care a preluat acțiunile societății datorită neachitării contravalorii sumei de privatizare dar și datorită unor lucrări luate pe un areal foarte mare, în cam toate județele vecine, situația companiei s-a înrăutățit tot mai mult, angajații vorbind chiar de utilaje abandonate în diverse galerii sau foraje, acolo unde au mai fost ”uitate” și transformatoare, cabluri electrice sau armături, șine de vagonet sau cale ferată, chiar vagoneți cu totul, ceea ce a adus un real prejudiciu patrimoniului societății.
În anul 2003 AVAS a luat decizia privatizării acesteia, contract semnat pe 25 iulie 2003 cu Panu Dumitru din București, cel care devenea deținătorul pachetului majoritar de acțiuni. Ulterior acesta concesionează parte din acțiuni către: SC Drum Prod Construct SRL Caransebeș (65%), SC AV Smartcomm SRL Caransebeș (32%), Hurducaș Aurel (1%) și Albulescu Vasile Sebastian (1%).
Deși în contractul de privatizare (nr. 20/9 iun 2003 art 9.4) era stipulată obligația de a nu restrânge sau modifica obiectul de activitate pe o perioadă de 5 ani, în urma vânzării acțiunilor lui Dumitru Panu, în iunie 2004, deci la doar un an și preluarea pachetului majoritar de Albulescu Vasile Sebastian și firma sa, acesta a procedat la schimbarea obiectului principal de activitate al societății. Mai mult, angajații ne-au sesizat că nu au fost respectate clauzele contractuale privind investițiile, în 5 ani în societate fiind stabilit să intre 211.300 de euro, care se pare că n-au prea intrat și nici nu a fost menținut numărul prevăzut de 150 de angajați. S-a făcut însă o mică inginerie de către actualul acționar al Formin care a transferat 48 de angajați de la firmele din Timișoara unde este asociat sau administrator, dar despre care se spune că n-ar fi lucrat niciodată efectiv la Formin.
Pe fondul dezinteresului manifestat pe linia redresării activității de cercetare geologică și, ca urmare a expirării contractelor de prospecțiuni geologice încheiate cu Ministerul Economiei, situația companiei s-a agravat continuu deși prin semnarea contractului de privatizare datoriile Formin SA (aprox 2,5 mld lei) au fost re eșalonate. De asemenea, tot la pierderi se pot trece și cheltuielile efectuate din dispoziția acestui acționar majoritar cu clădirile societății, ba au mai fost achiziționate și 3 autoturisme în leasing, investiții care, în opinia majorității angajaților, nu trebuiau realizate.