Dacă până acum în județul Caraș-Severin existau doar patru produse atestate ca produse tradiționale, toate aparținând aceluiași producător, iată că din această vară în un alt agricultor cărășan a reușit să obține atestatul de produs tradițional pentru „Cârnații din carne de capră ca la Soceni”.
„Cârnații din carne de capră ca la Soceni” sunt de acum atestați ca fiind produs tradițional. Producătorul Ioan Păun din Soceni, comuna Ezeriş a reușit să demosntreze că produsul său are un istoric aparte și este produs după aceiași rețetă și cu aceleași mijloace ca în trecut. Produsele tradiționale devin instrumente de promovare a anumitor regiuni, păstrând vie conștiința și identitatea națională, pe de o parte și interesul sporit pentru descoperirea valorilor locului, pe de altă parte, transmit cei de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
„Cel de-al cincilea produs tradiţional din Caraş-Severin a fost atestat. Astfel cârnaţii din carne de capră ca la Soceni au fost înscrişi în Registrul Naţional al produselor tradiţionale. Producătorul Ioan Păun din Soceni, comuna Ezeriş era deja cunoscut în târgurile judeţului Caraş-Severin şi nu numai pentru că a participat de câteva ori chiar la Târgul Internaţional INDAGRA de la Bucureşti, astfel încât s-a hotărât să-şi ateste produsul tradiţional pentru că deţine efective de caprine, fiind în acest fel unul dintre cei mai activi mici producători de produse realizate în casă. Spuneam că este al cincilea produs pentru că avem deja 4 consacrate şi atestate tradiţional îm judeţul Caraş-Severin, toate vin din Bocşa, este vorba de sortimente pe bază de ciuperci, de fasole, de vinete şi o salată mixtă bănăţeană de ciuperci şi legume”declarat purtătorul de cuvânt al Direcției pentru Agricultură Județeană Caraș-Severin, Liviu Munteanu.
„Cârnați din carne de capră ca la Soceni” se obțin din carne proaspătă de capră, rasa Albă de Banat și pulpă de porc din gospodăria producătorului, afumați la fum natural.
”Acesta al cincilea produs, cârnaţii ca la Soceni utilizează carne de capră la care se adaugă pulpă de porc, iar restul ingredientelor: usturoi, ardei iute din producţia proprie, sare, piper. Tradiţionalitatea este dată de vechimea reţetei, modul de preparare şi de produs”, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcției pentru Agricultură Județeană Caraș-Severin, Liviu Munteanu.
De asemene în județul Caraș-Severin 11 produse au obținut certificatul de produs montan. este vorba de sucuri de fructe și brânză de Cornereva, miere de Cornea,Mehadiaca, Broșteni și Berzasca.
sursă foto: caon.ro